"Ναι" στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα

ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ 2009 / ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ 2009 / ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πιάνει δουλειά η Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009. Διαβάστε ποιοι υπερψήφισαν και ποιοι όχι τη σύστασή της. Άγρια κόντρα Βενιζέλου-Δένδια

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων ενέκρινε η Βουλή με 168 ψήφους κατόπιν ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας και αποδεχόμενη την σχετική πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σε σύνολο 256 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 168 (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ανεξάρτητοι της ΔΗΜ.ΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές). "Όχι" ψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ και ανεξάρτητοι).

"Παρών" ψήφισαν 12 βουλευτές από το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι.

Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου.

Άναψαν τα αίματα πριν την ψηφοφορία

Τροπολογία με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Γιουροστατ και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, θα καταθέσει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και "συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 με γρήγορες διαδικασίες, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των πολιτών και των εταίρων της.

"Είναι ώρα τώρα να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα. Δεν είναι ώρα για μικροψυχίες και τυφλό ρεβανσισμό. Η περίσταση της κρίσης και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αμεριμνησία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία θέση ώστε να μην διατηρηθεί ανοιχτός κανείς υπαινιγμός", επεσήμανε.

Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "αδιανόητη και τραγική απειλή".

"Υπονομεύει την πορεία της χώρας και δημιουργεί αμφισβήτηση αν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θέλετε μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μην γίνει εξεταστική ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Η "στροφή" και η "πρόδηλη ευαρέσκεια"

Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών. Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος Γρηγόρης Νιώτης προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Η ΝΔ επειδή έκανε στροφή και απώλεσε τα ουσιαστικά της επιχειρήματα αναζητεί την όξυνση. Η εξέλιξη θα είναι αρνητική αν εξελιχθεί έτσι μέχρι τις εκλογές».

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ ενώ ο κ. Δένδιας αντέτεινε στον κ. Βενιζέλο λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Δεν χρειάζεται να μας υποδεικνύετε ούτε το εθνικό μας καθήκον ούτε τι πρέπει να κάνουμε για να σωθεί χώρα. Αυτό το έχουμε ήδη πράξει για να διασωθεί η χώρα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την οποία υπηρετούσατε και εσείς. Ούτε πρόκειται να μας εκφοβίσετε, ούτε να μας εμποδίσετε να πούμε ότι θεωρούμε εμείς σωστό, ούτε να απαγορεύσετε στην κοινωνία να κρίνει τι έγινε στραβά και βρέθηκε η χώρα στο πλαίσιο της εθνικής ταπείνωσης. Η πρόδηλη ευαρέσκεια σας, με τον εαυτό σας, δεν σας επιτρέπει να αναλογιστείτε τα τεράστια σφάλματα που έχετε πράξει. Αναγκαζόμαστε να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αλλά δεν είναι επιβράβευση των έργων σας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Αξιόποινες πράξεις μελών της προηγούμενης κυβέρνησης" είδε ο Πεπόνης στην ΕΛΣΤΑΤ

SHARE:

24Media Network