Νάντια Γιαννακοπούλου για υποκλοπές: Ο αγώνας να λάμψει η αλήθεια θα είναι αγώνας μέχρι τέλους

Νάντια Γιαννακοπούλου για υποκλοπές: Ο αγώνας να λάμψει η αλήθεια θα είναι αγώνας μέχρι τέλους
Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σημειώνει οτι η κυβέρνηση ελπίζει σε "ξεφούσκωμα" του σκανδάλου των υποκλοπών, την ώρα που οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι βαρύτατες.

Μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση και την απόπειρα «παγίδευσης» του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανακύψει, στην πολιτική ζωή της χώρας, ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας. Όσο γίνεται προσπάθεια από την Κυβέρνηση να υποβαθμιστεί το πρόβλημα, όσο δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί ήδη από την πρώτη στιγμή, δημιουργούνται επικίνδυνες σκιές  και τροφοδοτούνται ερωτήματα για την ποιότητα και την λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Η χώρα δεν μπορεί να ζει υπό τον κίνδυνο της πιθανότητας αυθαιρεσίας κατά οποιουδήποτε, ακόμα και της τηλεφωνικής παρακολούθησης. Η χώρα έχοντας να αντιμετωπίσει ποικίλες κρίσεις (τουρκική επιθετικότητα, ενεργειακή- οικονομική κρίση, πανδημία κ.ά.)  δεν μπορεί να ζει χωρίς απαντήσεις για όσα συνέβησαν, χωρίς τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ταυτόχρονα με Μυστικές Υπηρεσίες που θα λειτουργούν αποτελεσματικά υπέρ της προστασίας της χώρας σε συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου.

Η Κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες και για όσα έγιναν και για όσα δεν πράττει, ελπίζοντας πιθανά σε ένα «ξεφούσκωμα» του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό εντελώς θεσμικά. Η πρώτη κίνηση του Προέδρου μας ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο. Η πρόθεση μας, ως ΠΑΣΟΚ, δεν αποσκοπεί στο να  εργαλειοποιήσουμε αυτό το σημαντικό γεγονός. Το συγκεκριμένο όμως γεγονός, από  μόνο του, έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία και πρέπει να λυθεί άμεσα.

Πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας και αν δεν το αντιμετωπίσουμε θεσμικά και ολοκληρωτικά, θα έχουμε πυροδοτήσει μία βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Οπότε, πρέπει αυτή τη στιγμή να δοθούν σαφείς απαντήσεις, ανεξαρτήτως πότε θα γίνουν εκλογές.

Οι ευθύνες που φέρει η Κυβέρνηση και προσωπικά  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι βαρύτατες και ουσιαστικές.

Μήπως είμαστε υπερβολικοί, όπως λένε κάποιοι; Μήπως προσπαθούμε να «εκμεταλευτούμε» το πρόβλημα όπως κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν;

Ας υπενθυμίσουμε ότι αρχικά, πριν δέκα ημέρες, κανείς από τη Κυβέρνηση και τους αρμόδιους δεν παραδεχόταν ότι παρακολουθούταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όλως περιέργως πριν από πέντε ημέρες τόλμησαν να παραδεχτούν ότι όντως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν υπό παρακολούθηση και ανακοινώθηκαν δυο παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών σε μια ώρα.

Δυστυχώς, η εικόνα της πλήρους άγνοιας συντηρήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρόντων Υπουργών, του, τέως πλέον, Διοικητή της Ε.Υ.Π  και του Προέδρου της ΑΔΑΕ.

Αν αυτά δεν αποτελούν κινήσεις συγκάλυψης, τότε τι είναι; Ας το πούμε ακόμα πιο καθαρά. Μας ενέπαιζαν επί δέκα ημέρες.  Γιατί; Ας αναφέρουμε όμως και κάποια δεδομένα που κάνουν ακόμα πιο προβληματική την κατάσταση.

Αν δεν υπήρχαν τα πορίσματα των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων και επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου,  δεν θα μαθαίναμε τίποτα, για τα όσα τρομακτικά συμβαίνουν γύρω μας και η κυβέρνηση θα συνέχιζε την «κανονικότητα» της. Θα ζούσαμε σε καθεστώς πλήρους άγνοιας.

Σε καθεστώς άγνοιας μας κρατούν όμως και τώρα. Σε βασικά ερωτήματα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Ποιος και κυρίως γιατί έδωσε την εντολή παρακολούθησης; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αρνείται ότι ήξερε και είπε στο διάγγελμά του ότι ήταν απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. Μιας υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και σύμφωνα με τα όσα μας είπε, μέχρι σήμερα, ο κος Μητσοτάκης, είχε πλήρη άγνοια για το τί συμβαίνει σ’ αυτήν. Εάν όντως ήξερε είναι τραγικό, εάν πάλι δεν ήξερε είναι εξίσου τραγικό κι επικίνδυνο.

Πόσο συμπτωματικό επίσης είναι το γεγονός ότι η χρονική στιγμή που διευρυνόταν η προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη με το σύστημα predator ταυτίζεται με την ομολογημένη παρακολούθηση από την ΕΥΠ;

Ποιος έχει προμηθευτεί το σύστημα predator στην χώρα είτε είναι δημόσιος φορέας είτε ιδιώτης ; Είναι ή δεν είναι δημοκρατικά επικίνδυνο να μην γνωρίζουμε ποιος κατέχει γενικότερα ένα τέτοιο λογισμικό και ειδικότερα ποιος το χρησιμοποίησε εν προκειμένω;

Όσο περνάνε οι ημέρες και δεν μαθαίνει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια , τόσο περισσότερο φαίνεται το πολιτικό βάθος αυτής της κατάστασης. Σε τέτοιο σημείο, που επιχειρούν οι κυβερνητικοί κύκλοι να αντιστρέψουν την απλή κοινή λογική και αντί να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που παρακολουθούσαν, ζητούνται εξηγήσεις απ’ αυτόν που παρακολουθούσαν. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένους, ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να δημιουργηθεί ένα κλίμα με το σκεπτικό «δεν μπορεί, κάτι θα έκανε για να τον παρακολουθούν.» Αποτελεί προσπάθεια συνειδητής δημιουργίας θολούρας για την ουσία της κατάστασης και πολιτικής ανηθικότητας να επιδιώκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να παρουσιαστεί σχεδόν από θύμα σε θύτη. Όμως αυτό δεν κρύβει τον πανικό της κυβέρνησης η οποία είναι απολύτως εκτεθειμένη.

Πειστικές απαντήσεις ζητάμε ως ΠΑΣΟΚ. Φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης , την αλήθεια ζητάμε και ταυτόχρονα  μέτρα θεσμικής θωράκισης της Δημοκρατίας , της προστασίας στοιχειωδών δικαιωμάτων. Αυτή την προσπάθεια θα την πάμε μέχρι τέλος γιατί αυτό οφείλουμε να κάνουμε ως προοδευτική, μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτό το  οφείλουμε απέναντι στην χώρα και την κοινωνία. Κάθε άλλη « ερμηνεία» της στάσης μας είναι εκ του πονηρού από κέντρα που θέλουν να αποφύγουν την αλήθεια.

* Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version