ΝΔ: Άνοιγμα Μητσοτάκη σε καραμανλικούς και αναποφάσιστους

Meeting of the Political Committee of New Democracy in Athens on October 4, 2016 /                4 , 2016
Meeting of the Political Committee of New Democracy in Athens on October 4, 2016 / 4 , 2016 SOOC

Η απουσία αρκετών βουλευτών και τα νέα πρόσωπα στα χτεσινά εγκαίνια των γραφείων της ΝΔ. Η φυγή Σαμαρά από τον αγιασμό. Οι αναφορές του Μητσοτάκη στον ιδρυτή της ΝΔ και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Άδωνι για τον Καραμανλή που προκάλεσαν εντύπωση

Οι πάμπολλες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ιδρυτή της ΝΔ αν και ήταν αναμενόμενες στα 42α γενέθλια της ΝΔ, είχαν μια συγκεκριμένη στόχευση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν ήταν άλλη από το να δείξει την ιστορική συνέχεια του κόμματος επιχειρώντας ταυτόχρονα ένα γενναίο άνοιγμα προς την πτέρυγα των καραμανλικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μνημόνευσαν στις ομιλίες τους κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, με τις αναφορές του τελευταίου να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θυμούνταν προηγούμενες επικρίσεις του ως στελέχους του ΛΑΟΣ για τον ιδρυτή της ΝΔ.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα όσοι παραλλήλισαν αυτή την εικόνα με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τον αγιασμό των νέων γραφείων της ΝΔ καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής. Οι πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι υπάρχει αμοιβαία καχυποψία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά. Η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία της ΝΔ θεωρείται δεδομένη, αν και υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η στάση του τέως πρωθυπουργού έχει πρωτίστως στόχο την υπονόμευση του ρόλου των καραμανλικών μέσα στη ΝΔ.

Δεδομένου αυτού του κλίματος εξηγείται και το άνοιγμα της ηγεσίας της ΝΔ προς την πλευρά των καραμανλικών σε μια φάση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω πολιτικά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και να θέσει τις βάσεις για την νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Η πρώτη προϋπόθεση για αυτό το σκοπό είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας στη ΝΔ, ιδίως μεταξύ των στελεχών όταν μάλιστα επίκεινται και ανακατατάξεις στο στελεχιακό δυναμικό της παράταξης με βάση τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο και το γεγονός της απουσίας αρκετών βουλευτών από την χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αν και όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ υπήρχαν πολλά νέα πρόσωπα που προσήλθαν στην οδό Πειραιώς με αφορμή και τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το άνοιγμα προς τους αναποφάσιστους σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του ότι «δεσμεύομαι προσωπικά ότι από το δικό μου στόμα δεν θα ακούσουν ψέματα. Δεν θα κοροϊδέψω κανέναν. Μαζί θα κλείσουμε το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη η εικόνα που έχουν από τις δημοσκοπήσεις είναι πως έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο μπλοκ ψηφοφόρων το οποίο απορρίπτει το πολιτικό σύστημα εν συνόλω έχοντας απογοητευθεί από τις συνεχείς διαψεύσεις που έχει δεχτεί από τα κόμματα εξουσίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έθιξε αυτή τη διάσταση επιχειρώντας ταυτόχρονα να προσγειώσει τα στελέχη της ΝΔ ότι δεν αρκεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει τη ΝΔ στην εξουσία λέγοντας πως «η ΝΔ είναι αρκετά μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την πλευρά μας δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη δυσπιστία που υπάρχει στο σύνολο του πολιτικού συστήματος».

ΦΩΤΟ SOOC

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Επείγουσα ανάγκη η πολιτική αλλαγή

SHARE:

24Media Network