ΝΔ: Επιχείρηση κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές με το βλέμμα στο κέντρο

ΝΔ: Επιχείρηση κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές με το βλέμμα στο κέντρο
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Γιατί ο Μητσοτάκης αποδίδει δημοψηφισματικό και εθνικό χαρακτήρα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, εφόσον δεν στηθούν ταυτόχρονα και εθνικές κάλπες. Στόχος οι κεντρογενείς αναποφάσιστοι ψηφοφόροι να μην πάνε σε άλλα κόμματα. Το Σκοπιανό και η ακροδεξιά

Δημοψηφισματικό και εθνικό χαρακτήρα έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα (μετά τη Ρόδο την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε και τη Θράκη), ενώ ταυτόχρονα έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εξορμήσεων γαλάζιων στελεχών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στόχος είναι να πεισθούν οι ψηφοφόροι για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών στην περίπτωση που δεν στηθούν και εθνικές κάλπες το Μάιο (ενδεχόμενο που προφανώς παραδέχονται ως πιθανό στη ΝΔ) και να καταδειχθεί από την ευρωκάλπη ένα διπλό μήνυμα, όπως προσδοκά το Μοσχάτο: Αποδοκιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θετική ψήφος στη ΝΔ.

Το μήνυμα αυτό, λένε γαλάζια στελέχη, περισσότερο απευθύνεται στους κεντρογενείς ψηφοφόρους, καθώς τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο χώρο. Και καθώς οι ευρωεκλογές διαχρονικά ευνοούν την χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, στόχος της ΝΔ είναι διαμηνύσει στην κρίσιμη αυτή μάζα ψηφοφόρων πως το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να τους οδηγήσει σε λογική ψήφου εκ του ασφαλούς διαμαρτυρίας σε άλλο κόμμα, εφόσον επιθυμούν πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά με νόημα την Παρασκευή από τη Θράκη ότι ανώδυνες επιλογές στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν μπορούν να υπάρξουν. Βεβαίως ο κ.Μητσοτάκης δεν βάζει πουθενά τον πήχυ, ούτε υιοθετεί τις δημοσκοπήσεις, θέλοντας αφενός να αποφύγει παγίδες προσδοκιών και αφετέρου να διατηρήσει την αίσθηση μίας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τη ΝΔ δεν την ανησυχεί το ενδεχόμενο απωλειών προς τα δεξιά και ακροδεξιά λόγω Σκοπιανού, καθώς εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι με τη στάση που τήρησε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών θωράκισε τα δεξιά της πλευρά (και προφανώς αυτός ήταν και ο στόχος), αλλά και ότι οι ψηφοφόροι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που αξιολογούν υψηλά στα κριτήρια της ψήφου τους το ζήτημα αυτό, έχουν κατά τους γαλάζιους κάθε λόγο να ψηφίσουν ΝΔ ώστε να σταλεί ισχυρό εκλογικό μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι πχ Βελόπουλο.

Στην πραγματικότητα βεβαίως η ΝΔ προφανώς και θέλει να αποτρέψει τη διαρροή ψήφων προς τα δεξιά με αφορμή το Σκοπιανό. Πάντως στο Μοσχάτο πιστεύουν ότι στις ευρωεκλογές θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εξ αριστερών ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι κινήσεις όπως αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό κοντά στο 5%- 5,5% από ψηφοφόρους που δυνητικά σε εθνικές κάλπες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο κυβερνών κόμμα. Άρα στη ΝΔ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η χαλαρή ψήφος μπορεί να προκαλέσει κύμα εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως επισείουν την απειλή της “χαμένης ψήφου” για να συσπειρώσουν όσες δυνάμεις από το κέντρο μέχρι τη δεξιά θέλουν να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στο Μαξίμου. Απορρίπτουν δε το αφήγημα ορισμένων στο ΣΥΡΙΖΑ πως μικρή διαφορά θα συνιστά τρόπω τινά ήττα της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στις ευρωεκλογές του 2014 το σημερινό κυβερνών κόμμα πανηγύριζε για συντριπτική νίκη με διαφορά 3,54% και πως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα εκείνων των ευρωεκλογών δρομολόγησε και διεύρυνε τελικά την ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα