ΝΔ: Επιφυλάξεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση

ΝΔ: Επιφυλάξεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση

Τι μπορεί να συμβεί αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα προς αναθεώρηση άρθρα ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει σε ριζική συνταγματική αναθεώρηση

Επιφυλακτική είναι η πρώτη αντίδραση της ΝΔ στις ανακοινώσεις του Μαξίμου για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Η επιφυλακτικότητα αυτή οφείλεται κυρίως στις αμφιβολίες που διατηρεί η Συγγρού για τις πραγματικές στοχεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και τη σκοπιμότητα του ανοίγματος του θέματος από την κυβέρνηση στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πάντως στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν αναγκαία τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα ανοίξει αυτή τη συζήτηση με πεντάμηνη καθυστέρηση, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στα τέλη του Γενάρη αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η Συγγρού βάζει αστερίσκους ύστερα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και με επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι «ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού».

Δύο είναι οι βασικοί φόβοι της Συγγρού. Ο πρώτος αφορά στο να μην χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης από την κυβέρνηση ως διαφυγή από τα καυτά θέματα της οικονομίας και επικοινωνιακός αντιπερισπασμός για τις τελευταίες μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Ο δεύτερος αφορά στο να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε εκφυλισμό με κυβερνητικές προτάσεις που θα οδηγούν σε αλλοίωση της φιλοσοφίας του υπάρχοντος πολιτεύματος έτσι όπως αυτό κατοχυρώνεται μέσα από το ισχύον Σύνταγμα.

Ερωτηματικά στη ΝΔ γεννά και το ότι η κυβέρνηση δια της Όλγας Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ακόμη και τη χρήση του δημοψηφίσματος για την προώθηση συνταγματικών αλλαγών. Αν και επίσημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πάρει θέση, γεγονός είναι ότι δεν καλοβλέπουν αυτή τη διαδικασία, ενώ από νομική και συνταγματική πλευρά, υπάρχουν στελέχη που συνηγορούν στην άποψη, που διατύπωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι αποκλειστικό προνόμιο της συνταγματικής αναθεώρησης έχει μόνο η βουλή, όπως αυτό κατοχυρώνεται μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα. Διαφορετικά όπως επισημαίνουν τότε δεν θα πρόκειται για αναθεωρητική βουλή, αλλά για συντακτική βουλή που συγκαλείται σε περιπτώσεις πολιτειακών αλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση που έχει διατυπώσει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υποψήφιος ακόμα για την προεδρία της ΝΔ ήταν να συμφωνήσει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και να ψηφίσουν από κοινού τα προς αναθεώρηση άρθρα ώστε η επόμενη βουλή να μπορέσει να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές αλλαγές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε μια τέτοια περίπτωση το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι διακύβευμα των επόμενων εκλογών η συνταγματική αναθεώρηση. Όπως επισημαίνουν στο news247, γνώστες του θέματος από πλευράς ΝΔ, η συνταγματική αναθεώρηση προχωρά σε δύο φάσεις και εμπλέκει δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές συνθέσεις. Η πρώτη αναθεωρητική βουλή ψηφίζει τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση και η επόμενη βουλή ψηφίζει επί του περιεχομένου των αλλαγών στα συγκεκριμένα άρθρα. Σε κάθε περίπτωση όμως σε μια από τις δύο φάσεις οι αλλαγές σε κάθε άρθρο δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν συγκεντρώσουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αν τώρα ψηφίσουν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα προς αναθεώρηση άρθρα η επόμενη βουλή, δηλαδή μια κυβέρνηση με πλειοψηφία μόλις 151 ψήφων, θα μπορούσε να βάλει αποκλειστικά τη δική της σφραγίδα σε όλες τις αλλαγές του υπάρχοντος συντάγματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη αφενός μεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επανατοποθέτηση του διλήμματος «δεξιά ή κεντροδεξιά – αριστερά», αφετέρου το πολιτικό ρίσκο μιας συμφωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ για ευρείες αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα, είναι αυξημένο και για την κυβέρνηση αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά να υπολείπεται της ΝΔ, ωστόσο διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει τις επόμενες εκλογές σε χρόνο που το Μαξίμου θα κρίνει προσφορότερο για το ίδιο και να τις ξανακερδίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα