ΝΔ: Εξετάζει πρόταση μομφής κατά Φίλη και καλεί Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο να πάρουν θέση

ΝΔ: Εξετάζει πρόταση μομφής κατά Φίλη και καλεί Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο να πάρουν θέση

Συντηρεί και κλιμακώνει τη στάση της κατά του υπουργού Παιδείας αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Στο μικροσκόπιο της Συγγρού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Στο στόχαστρο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο Πάνος Καμμένος. Ποιο στέλεχος της ΝΔ κατέθεσε μήνυση κατά του Νίκου Φίλη. Δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά ο υπουργός Παιδείας λέει ο γαλάζιος βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου

Στο μικροσκόπιο βάζουν στη ΝΔ την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εξέλιξη των ανοιχτών εθνικών θεμάτων, αλλά και του προσφυγικού που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ με τη γείτονα χώρα, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν με ανυπομονησία την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Στη Λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού Παιδείας. Ωστόσο οι επιτελείς  της ΝΔ αλλά και οι γαλάζιοι βουλευτές που το συζητούν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στη φάση αυτή προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο στοιχειοθετείται μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία με βάση τις προβλέψεις του συντάγματος και του κανονισμού της βουλής, καθώς η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Το θέμα αυτό άλλωστε άφησε ανοιχτό και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημειώνοντας για τον Αλέξη Τσίπρα «θα τον σύρουμε για τα εθνικά θέματα να έρθει στη βουλή και να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει» και έκανε λόγο για «κρυφές συναλλαγές» και «κρυφή ατζέντα».

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ εξέφραζε τον προβληματισμό ότι ο Νίκος Φίλης εμμένει στις απόψεις του χωρίς να κάνει προσπάθεια ανασκευής, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες και στη στάση του μεγάρου Μαξίμου θεωρώντας την προστατευτική των απόψεων του κ. Φίλη. Αυτό το κλίμα ουσιαστικά αποτυπώνει η δήλωση του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στο NEWS 247 έκανε λόγο για «καθόλου αθώες» απόψεις του υπουργού Παιδείας που υποκρύπτουν «πρόθεση αθώωσης των θυτών και άφεσης αμαρτιών του τουρκικού κράτους».

Αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από του βήματος της βουλής επικαλέστηκε το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» που συνδέει τις δηλώσεις Φίλη με την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, καταθέτοντας παράλληλα ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για την «αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη φετινή εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ' Λυκείου».

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΝΔ επιμένει στην αποπομπή Φίλη και μετά το κείμενο των 45 βουλευτών της με το σχετικό αίτημα, ο Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννόησης με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατέθεσε και σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε στο κάδρο και κάλεσε να πάρουν δημόσια θέση τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Την ίδια στιγμή ορισμένα στελέχη της ΝΔ καλοβλέπουν ακόμα και ποινικές διώξεις με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο κατά του Νίκου Φίλη. Μάλιστα ο Φαήλος Κρανιδιώτης μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ήδη κατέθεσε σχετική μηνυτήρια αναφορά. Ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου που ήταν και ο εισηγητής του αντιρατσιστικού νόμου τάχθηκε ενάντια στην ποινική δίωξη του Νίκου Φίλη λέγοντας ότι «δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Διότι αυτή η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη και δεν προκαλεί δράσεις βίας. Πολιτικά, είναι καταδικαστέο. Αλλά άλλο το πολιτικό και άλλο το ποινικό» (Βήμα fm).

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Παρίσι το προσφυγικό ζήτημα. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η αναχώρηση 30 προσφύγων από την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού. Όμως δυστυχώς δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι στην Ελλάδα φθάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 5.000 πρόσφυγες. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και επιβάλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε μια ρεαλιστική πολιτική για τη διαχείριση αυτού του τραγικού ζητήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην αντεπίθεση ο Ν. Φίλης μετά τις αντιδράσεις περί Γενοκτονίας: Καθημερινά αναζωπυρώνεται ο εθνικιστικός λόγος

SHARE:

24Media Network