ΝΔ: Γιατί και πως θα μπλοκάρει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό

ΝΔ: Γιατί και πως θα μπλοκάρει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό

Τι λέει πρώην υπουργός με γνώση από διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι φοβούνται οι γαλάζιοι βουλευτές και πως αποτιμούν τη χτεσινή συζήτηση στη βουλή. Με ποια στρατηγική κινήθηκε στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρά την σχετική ικανοποίηση που αισθάνονται από την εν γένει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του μονομαχία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον πρωθυπουργό, μάλλον με περισσότερο προβληματισμό αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις οι βουλευτές της ΝΔ αναφορικά με τις πολιτικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το ασφαλιστικό όταν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και έρθει προς ψήφιση στη βουλή.

Διάχυτο είναι το κλίμα της αβεβαιότητας στη σκέψη αρκετών γαλάζιων βουλευτών για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις αντοχές της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση με αιχμή την ψήφιση του ασφαλιστικού. Παρά την ύπαρξη ορισμένων διαφορετικών εκτιμήσεων στις τάξεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η κυρίαρχη άποψη είναι πως «δεν είναι πολλά τα ψωμιά αυτής της κυβέρνησης», ενώ ταυτόχρονα βλέπουν με σκεπτικισμό τις «αγριεμένες», όπως τις χαρακτηρίζουν, διαθέσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στους δρόμους το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τα μπλόκα των αγροτών.

Συνομιλώντας με γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές που έχουν γνώση και εμπειρία από διαπραγματεύσεις με την τρόικα θεωρούν ότι δύσκολα η υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το 1,8 δις ευρώ μπορεί να προκύψει από τις παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εργασίας και εκτιμούν ότι στο τέλος θα έρθει σε πολύ χειρότερη μορφή ως νομοσχέδιο στη βουλή το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει κάνει σημαία το γεγονός ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσιάζει στοιχεία στην τρόικα αλλά τα αποκρύπτει από τα κόμματα, τη βουλή και τον ελληνικό λαό, προκειμένου να συγκαλυφθεί όπως υποστηρίζει η ρητορική της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν οι κοινωνικά αδύνατοι. Από του βήματος της βουλής απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος του ο πρωθυπουργός, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι θα κοπεί κατά μέσο όρο μιάμιση σύνταξη, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό της διαίρεσης της συνολικής ετήσιας περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης των 3,2 δις με το ποσό των 2,3 δις που είναι οι μηνιαίες καταβολές των συντάξεων.

Η εκτίμηση έμπειρου πρώην υπουργού είναι ότι «θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επειδή όπως λέει η τρόικα δεν θα δεχτεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, καθώς αυτό το ποσό προκύπτει από τη μεταφορά του ενός δις από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρόικα ουσιαστικά δέχεται τη σύνταξη στα 360 ευρώ και τη μεταφορά των περικοπών του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αφορά την ακραία φτώχεια, μέτρο το οποίο ωστόσο έχει καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε γενικές γραμμές στάθηκε καλά απέναντι στον κ. Τσίπρα αποφεύγοντας οξύτητες αλλά ταυτόχρονα «είχε γωνίες» στο λόγο του, προτάσσοντας και ορισμένες προωθημένες θέσεις όπως η ιδιωτική ασφάλιση, ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούν οι αγρότες με τις επιδοτήσεις του τελευταίου χρόνου, αλλά και την απόσυρση των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά σε ότι αφορά τις εισφορές στον ΟΓΑ και το συμψηφισμό τους με τις επιδοτήσεις του τελευταίου χρόνου, κύκλοι του κ. Μητσοτάκη έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η πρόταση της ΝΔ γίνεται «για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες».

Στο πλαίσιο αυτό, όπου το πολιτικό κλίμα δημιουργεί αβεβαιότητα και ταυτόχρονα διαμορφώνεται ένα σκηνικό πόλωσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ κατά το οποίο ο πρωθυπουργός προσδίδει ταξικά χαρακτηριστικά εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νεοφιλελευθερισμό και στήριξη των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών, ειδικότερα του ΔΝΤ, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκφραστής του κοινωνικού συνόλου, της «σιωπηλής πλειοψηφίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δηλητηριάζει την κοινωνία με ταξικό μίσος».

Μάλιστα πήρε αποστάσεις από κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ προ της κρίσης κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα στον εκσυγχρονιστικό χώρο καθώς χτες στη βουλή με αυτοκριτική διάθεση ανέφερε ότι στο σχέδιο Γιαννίτση «η παράταξή μου δεν βοήθησε» και στα διλήμματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας για «δεξιά – αριστερά» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αναμετρώνται «το χθες του λαϊκισμού, της στασιμότητας και του κομματικού κράτους με το αύριο της αλήθειας. Των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» «που μπορεί να είναι δύσκολες» αλλά θα έχουν «κοινωνική ευθύνη» και «εθνικό πρόσημο».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να μεταθέτει για αργότερα θέματα που μπορούν να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση όπως οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη λέγοντας ότι «δεν είναι της παρούσης. Θα έρθει και η ώρα της συζήτησης για το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης για να απαντήσετε και γι’ αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης».

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα