ΝΔ: Κυβερνητικό αδιέξοδο και αποπροσανατολισμός από το Μαξίμου

Παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών β οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο  του Κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως και του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκου Μητσοτάκη.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών β οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του Κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως και του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Γαλάζιο σχέδιο για την αποδόμηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ο ρόλος των τομεαρχών της ΝΔ

Σε αμηχανία εκτιμούν στη ΝΔ ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η βασική ανάγνωση που κάνουν είναι πως δεν βγαίνει ο σχεδιασμός του Μαξίμου που, κατά την γαλάζια προσέγγιση, είχε ποντάρει πολλά στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους προκειμένου να ψηφιστούν περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου. Διαβλέπουν μάλιστα ότι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ακόμα και να κλείσει η αξιολόγηση η χώρα και η οικονομία «θα σέρνεται», επιβεβαιώνεται, πολύ περισσότερο που έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ακόμα είναι θολό το τοπίο και ως προς την εκταμίευση δόσεων.

Στη βάση αυτή άλλωστε δόθηκε αρνητική απάντηση από το Μοσχάτο στην πρόσφατη πρόσκληση Παπαδημούλη για συνεννόηση, καθώς όπως τόνιζαν γαλάζια στελέχη, το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κατά την εκτίμηση πάντως που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στο επόμενο Eurogroup θα έχουμε πάλι μια «μεσοβέζικη λύση» όπου Ευρωπαίοι και κυβέρνηση απλά «θα σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω».

Αν και τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ έχουν ατονήσει οι πολιτικές ζυμώσεις και δραστηριότητες λόγω του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από σήμερα αναμένεται η σταδιακή αποκατάσταση των ρυθμών στην αντιπολιτευτική δουλειά του Μοσχάτου, εντούτοις η βασική εκτίμηση που έχουν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κινήσεις «αποπροσανατολισμού» από τα αδιέξοδα στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παραμένει.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουν μια πρώτη ερμηνεία για τη χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εσωτερικών και τις δεσμεύσεις του για τους συμβασιούχους, σε συνέχεια και άλλων αντίστοιχων κινήσεων που προηγήθηκαν. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να δίνονται άμεσες απαντήσεις από τους τομεάρχες της ΝΔ προκειμένου να αποδομούνται εν τη γενέσει τους αντίστοιχες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να ενισχύεται η αντιπολιτευτική πίεση σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εν μέσω «πένθους», τις τελευταίες τρεις μέρες, τέσσερις τομεάρχες της ΝΔ επιχείρησαν να «κάψουν» αντίστοιχες κυβερνητικές κινήσεις. Ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «εκτός τόπου και χρόνου βυθισμένο στις ιδεοληψίες του». Ανάλογες καταγγελίες έγιναν στον τομέα της υγείας με τον Βασίλη Οικονόμου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή που υπογράφουν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες παρόχους. Αντίστοιχα ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ότι παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις καταγγελίες του τελευταίου για την απώλεια εσόδων στις αστικές συγκοινωνίες επί ΝΔ, ενώ και ο Θόδωρος Φορτσάκης μίλησε για «οργή και ανησυχία που προκαλεί το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια».

Σε πρόσφατη ομιλία του, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την έμφαση που δίνει η ΝΔ στο τρίπτυχο «παιδεία, υγεία, ασφάλεια», τα βασικά δημόσια αγαθά, τα οποία «πρέπει να παρέχει κάθε οργανωμένη κοινωνία στους πολίτες της και θα αποτελέσουν τον πυρήνα του θετικού μας αφηγήματος. Ενός σχεδίου, με το οποίο θα πείσουμε τους συμπολίτες μας, να εγκαταλείψουν την κατάσταση καχυποψίας και επιφυλακτικότητας στην οποία είχαν περιέλθει και να έρθουν και πάλι κοντά μας».

SHARE: