ΝΔ: Ο “γκουρού” του Τσίπρα, Λατούς μιλούσε το 2011 για κατάρρευση ευρώ και μινωικό νόμισμα

ΝΔ: Ο “γκουρού” του Τσίπρα, Λατούς μιλούσε το 2011 για κατάρρευση ευρώ και μινωικό νόμισμα
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς Eurokinissi

Συνέχεια στην κόντρα με το Μαξίμου με αφορμή το Γάλλο οικονομοφιλόσοφο δίνει το Μοσχάτο, επικαλούμενο βίντεο παλαιότερης συνέντευξης του Λατούς σε κρητικό κανάλι περί επιστροφής σε εθνικά νομίσματα. Η Σπυράκη κατήγγειλε επίσης άρνηση της Κίνας να δεχθεί τη χρήση του όρου “μακεδονικός” από ελληνική εταιρεία

Με βίντεο συνέντευξης του Σερζ Λατούς σε κρητικό τηλεοπτικό σταθμό το 2011, απαντά η Νέα Δημοκρατία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος το Σαββατοκύριακο κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μελετήσει το έργο του Γάλλου οικονομοφιλόσοφου, με αφορμή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δήλωση του περί ολιγαρκούς αφθονίας.

Αποσπάσματα της συνέντευξης αυτής του κ.Λατους παρουσίασε στο briefing η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, λέγοντας: “Να δουμε τι λέει ο γκουρου του κ.Τσίπρα και κατά πόσο έπεσε μέσα στις προβλέψεις του”.

Ο Γάλλος οικονομοφιλόσοφος χαρακτήριζε το ευρώ νόμισμα των τραπεζών και πολυεθνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μέρες του ευρώ ήταν μετρημένες δυστυχώς όπως είπε. “Πιστεύω ότι το σύστημα του ευρώ είναι καταδικασμένο μέσα στους επόμενους μήνες”, δήλωνε μάλιστα.

Η κ.Σπυράκη διάβασε και ένα ακόμη απόσπασμα της συνέντευξης στο Κρήτη TV, στο οποίο ο κ.Λατούς προέβλεπε ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί, θα διαλυθεί και ότι ο μόνος δρόμος για μία χώρα είναι η αυτόνομη νομισματική πολιτική. Προέβλεπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ξαναγυρίσει στη δραχμή και στο σύστημα εθνικών συνόρων με όλα τα προβλήματα, που αυτό παραδεχόταν ότι θα έφερνε.

Ο κ.Λατους ρωτήθηκε επίσης εάν μπορεί να σταθεί μία αυτόνομη οικονομία όπως αυτή της Κρήτης με δικό της νόμισμα και απάντησε ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Κάλεσε τους Κρητικούς να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία και πρότεινε μάλιστα “χωρίς να φύγουμε από το ευρώ να δημιουργήσουμε ένα κρητικό νόμισμα παραλληλο, κάτι που υπάρχει σε πολλά κράτη”. Στο ερώτημα εάν προτείνει δηλαδή μινωικό νόμισμα απάντησε “ναι, απολύτως”.

Η κ.Σπυράκη σχολιάζοντας τη συνέντευξη Λατους κατήγορησε τον κ.Τσίπρα ότι αφού απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης ανακάλυψε τις θεωρίες περι λιτής αφθονίας, που κατά την εκπρόσωπο της ΝΔ σημαίνουν στην πράξη μιζέρια για τους πολλούς και οφέλη για την πολιτική νομενκλατούρα. Και προσθεσε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θέλουμε μία Ελλάδα χαμηλής ανάπτυξης όπου οι πολίτες θα αρκούνται στα λίγα που μοιράζει το κράτος ή μία Ελλάδα υψηλής ανάπτυξης με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η Κίνα απέρριψε το αίτημα ελληνικής εταιρείας για χρήση του όρου “μακεδονικός”

Η κ.Σπυράκη εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και για την επικείμενη επίσκεψη του στη Βόρεια Μακεδονία. Καταρχήν σχολίασε το γεγονός ότι τον κ.Τσίπρα θα συνοδεύσουν επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι τα κρασιά της Μακεδονίας δέχθηκαν αθέμιτο ανταγωνισμό στην έκθεση Οινου Prowein, παρόλο που ο μακεδονικός οίνος είναι καταχωρημενος ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης. Δήλωσε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση άφησε για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος. Και κατήγγειλε ότι υπήρξε στις 23 Φεβρουαρίου απόρριψη από πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας (την οποία δεν κατονόμασε) για χρήση του όρου “μακεδονικός” με το αιτιολογικό ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα