ΝΔ: Οι δασικοί χάρτες γαλάζιο αντίμετρο στη φέτα

ΝΔ: Οι δασικοί χάρτες γαλάζιο αντίμετρο στη φέτα
Συνεδρίαση της Πολιτικής ΕΠιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Γαλάζια τροπολογία στη βουλή και παρέμβαση Μητσοτάκη σε ένα μείζον επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο

Ως μια ευκαιρία για πολιτικό άνοιγμα και αποκατάσταση των δεσμών της ΝΔ με παραδοσιακά εκλογικά ακροατήρια όπως ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζουν στο Μοσχάτο τα προβλήματα με τη σύνταξη των δασικών χαρτών που θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία και τις επιδοτήσεις ενός πολύ μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία στη βουλή για το θέμα, ενώ επέλεξε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας αυτής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας με δήλωσή του.

Μάλιστα το θέμα των δασικών χαρτών, με εισήγηση του τομεάρχη περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα ήταν από τα ζητήματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών που έγινε υπό την προεδρία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ μιλούν για «στρεβλώσεις» και «αδικίες» από την εφαρμογή του νόμου για τους δασικούς χάρτες και στην αιτιολογική έκθεσή τους οι βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσα στ’ άλλα τονίζουν  ότι «ένα κρίσιμο εγχείρημα και ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα όπως αυτό των δασικών χαρτών μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε φοροεισπρακτικό μέτρο, που μάλιστα ισοδυναμεί με έναν νέο ΕΝΦΙΑ έως και 40 φορές μεγαλύτερο».

Οι νομοθετικές προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα οι προσφυγές των θιγόμενων να υποβάλλονται αζημίως σε αντίθεση με τη σημερινή διαδικασία που προβλέπει ότι ο θιγόμενος θα πρέπει να επιβαρύνεται τα έξοδα αυτών των προσφυγών.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «απόγνωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών που καλούνται να αποδείξουν ότι η ιδιοκτησία τους στη γη που τους ανήκει, που την καλλιεργούν και για την οποία φορολογούνται από το ελληνικό κράτος για χρόνια».

Εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ αναζητά τρόπους επικοινωνίας και αποκατάστασης των δεσμών της με τον αγροτικό κόσμο καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το τελευταίο κρούσμα με την ελληνική φέτα καθώς η ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας της CETA από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους γαλάζιους ψηφοφόρους σε αγροτικούς νομούς.

Στο μεταξύ η τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή επέρριψε αποκλειστικά στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα χτεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατηγορώντας την ότι «στην αγανάκτηση των αγροτών απαντά με βία και αλαζονεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα