ΝΔ: Οι εκλογές, ο Σαμαράς και ο Ερντογάν

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ξαφνιάστηκαν στο γαλάζιο στρατόπεδο από τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του για τα εθνικά θέματα στη Βουλή

Με την απορία είχαν μείνει χτες βράδυ γαλάζιοι βουλευτές που είδαν από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει τους σχετικά ήπιους τόνους που είχε υιοθετήσει η ΝΔ τα τελευταία 24ωρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά την δευτερολογία του για τα εθνικά θέματα, ενώ στο μεταξύ με αφορμή τις πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis είχε επαναφέρει το γαλάζιο αίτημα για εκλογές και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, στην οποία εξελίχτηκε η χτεσινή συζήτηση στη βουλή για την προανακριτική επιτροπή που πρότεινε η ΝΔ, εν τέλει δεν έμειναν εκτός οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επέμεινε στην πρόταση του για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας ώστε να δημιουργείται κλίμα συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και δημιουργίας «αρραγούς εσωτερικού μετώπου», εντούτοις προκάλεσε τον πρωθυπουργό να διαψεύσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Στη ΝΔ αφήνουν να εννοηθεί ότι εν τέλει πίσω από την ιστορία με το περιστατικό του Έβρου και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους όπως φαίνεται να επιθυμεί η Τουρκική κυβέρνηση. Κύκλοι της ΝΔ επεσήμαιναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διέψευσε, παρότι προκλήθηκε πως είχε υποσχεθεί στον Ερτογάν την επιστροφή των 8 στην Τουρκία, ενώ σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε εμπιστοσύνη στο δικαιϊκό σύστημα της Τουρκίας, το οποίο όμως αμφισβητεί εν συνόλω η ΕΕ.

Κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι «στην οικονομία, σάς πληρώσαμε με δύο άχρηστα  Μνημόνια που μας φορτώσατε για πολλά χρόνια ακόμα» και είχε προσθέσει με νόημα ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όμως, η αδυναμία σας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα».

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι την ώρα που το θερμόμετρο ανέβαινε για τα εθνικά θέματα στη βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές για να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis, ο Αντώνης Σαμαράς για το ίδιο θέμα μέσω των  Financial Times εγκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να «εξαλείψει» τους πολιτικούς του αντιπάλους με «τελικό θύμα» την ίδια την «ελληνική δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο πέραν της προσπάθειας αποδόμησης του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης και των βολών για «κομματική άλωση του κράτους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «διαπραγματεύεται με τρομοκράτες» και «η χώρα συνδιοικείται από τα γνωστά κέντρα των φυλακών Κορυδαλλού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διμερές παζάρι για τους στρατιωτικούς ζήτησε ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Οι πολιτικές ευθύνες χρεώνονται με εκλογές

'Όχι' συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης στην πρόταση ΝΔ για προανακριτική

SHARE: