ΝΔ προς Τσίπρα: 151 ή κάλπες. Γιατί υποπτεύονται εκλογές α λα Βενεζουέλα

ΝΔ προς Τσίπρα: 151 ή κάλπες. Γιατί υποπτεύονται εκλογές α λα Βενεζουέλα

Πως σχολιάζει το Μοσχάτο τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και τι κρύβεται πίσω από την προειδοποίηση Μητσοτάκη στο ΣΥΡΙΖΑ να μην προκληθεί σκόπιμα σύγχυση στην επόμενη εκλογική διαδικασία

Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αφορούσε τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν όψει ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών και απέναντι στο ενδεχόμενο να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης μετά από πιθανή αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

“Δεν υπάρχει μυστική πλειοψηφία” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων και επιπλέον κάλεσε τις “δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης” σε ένα “κοινό προοδευτικό μέτωπο”, απευθυνόμενος σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Ταυτόχρονα προκάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να πάει σε εκλογές.

Το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Open άφησε ανοιχτά και τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν ικανοποίησε τη ΝΔ, η οποία με ανακοίνωση της κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “επιχειρεί με έξι πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μία κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως”.

Στη συνέχεια πηγές της ΝΔ σχολίαζαν ότι “Δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία οι συναρχηγοί μιας κυβέρνησης να συνδιαλέγονται μέσα από τηλεοράσεις” επισημαίνοντας ότι ο “εξαιρετικός υπουργός Άμυνας όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας” δεν τον έχει ενημερώσει για το τι θα κάνει ούτε εκείνος έχει αποτολμήσει ακόμη να τον ρωτήσει. “Με άλλα λόγια εδώ και τόσες μέρες και σίγουρα για άλλες δύο -μέχρι την Παρασκευή- κανείς δεν γνωρίζει με ποια πλειοψηφία κυβερνάται η χώρα” έλεγαν. Πάντως εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δε θα άρει τελικά την εμπιστοσύνη του, καθώς όπως έλεγαν “είναι γνωστό ότι για τον κ. Καμμένο δεν υπάρχουν όρια ούτε καν για τον αυτοξευτελισμό του.”

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζαν ότι τώρα εάν ο κ.Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, παρά μόνον ψήφο ανοχής, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άλλωστε ομολόγησε ότι αν δεν λάβει 151 υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, σημείωναν.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προφανώς ανησυχούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει χάρη στις ψήφους του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη (ο οποίος χθες διαμήνυσε στη ΝΔ ότι “εμείς ψηφίζουμε με γνώμονα το πατριωτικό και όχι το κομματικό συμφέρον”, αν και δύο βουλευτές του θα καταψηφίσουν τη συμφωνία) και των βουλευτών του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη. Προφανώς εκτιμούν επίσης ότι ο κ.Τσίπρας θεωρεί πως σε περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν έξι κρίσιμες ψήφοι βουλευτών των ΑΝΕΛ και της αντιπολίτευσης (και συγκεκριμένα των Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Δανέλλη, Σαρίδη, Παπακώστα και ενδεχομένως Θεοχαρόπουλου). Για αυτό και έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια πολιτικής αποδόμησης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Όμως αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τη χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη ήταν η προειδοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ να μην προκληθεί σκόπιμα σύγχυση στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία “όπως έκαναν τα πάντα για να κερδίσουν”, αναφέρθηκε σε σενάρια για άλλες εταιρίες που θα αναλάβουν τις εκλογές και νέες προδιαγραφές, και προειδοποίησε: “Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους, με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Εάν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση στην εκλογική διαδικασία να το ξεχάσουν.”

Τι εννοούσε ο πρόεδρος της ΝΔ; Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόταν σε δημοσιεύματα που φέρουν τη Singular Logic να έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι αδυνατεί να σηκώσει το βάρος τετραπλών ουσιαστικά εκλογών (ευρωεκλογών, περιφερειακών, δημοτικών και πρόωρων εθνικών εκλογών). Χωρίς η ΝΔ να υιοθετεί επίσημα κάποια σενάρια, κρίθηκε σκόπιμο να προειδοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ να μην αναθέσει την εκλογική διαδικασία σε εταιρεία που δεν θα πληροί τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές με τη Singular. Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για θεσμική εκτροπή που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Σημειωτέον ότι ορισμένοι όπως ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός (που θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και φέρεται έτοιμος για μετακίνηση στη ΝΔ) είχαν σχολιάσει το γεγονός ότι στα “εγκαίνια” του μετρό Θεσσαλονίκης από τον κ.Τσίπρα, πάνω στον περίφημο μουσαμά που αναπαριστούσε τα ανύπαρκτα ακόμη εκδοτήρια υπήρχε το λογότυπο της εταιρείας INDRA, η οποία φu0008έρεται να είναι η ισπανική εταιρεία που είχε διεξάγει τις εκλογές στη Βενεζουέλα και είχε κατηγορηθεί για νοθεία υπέρ του Μαδούρο. Κάτω από την ανάρτηση του κ.Ψαριανού τότε είχε ξεσπάσει διαδικτυακός πόλεμος με άλλους χρήστες να υποστηρίζουν ότι η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει τα εκδοτήρια του μετρό Θεσσαλονίκης ήδη από το 2014 και άλλους να θυμούνται τα ταξίδια του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ άπαντες είναι σίγουροι ότι ο κ.Τσίπρας θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής στην εξουσία και όταν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, θα μετέλθει κάθε μέσου επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας και του κράτους, αλλά και σκανδαλολογίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα