ΝΔ: Σε αναζήτηση νέας αντιπολιτευτικής τακτικής

ΝΔ: Σε αναζήτηση νέας αντιπολιτευτικής τακτικής
Στιγμιότυπο από την 3η ημέρα των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 24 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Επανατοποθέτηση του αιτήματος των εκλογών στα νέα δεδομένα, μετά την αρχική αμηχανία. Απουσίαζε το «φύγετε» από τη δήλωση Μητσοτάκη μετά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup

Σε φάση επαναπροσδιορισμού της αντιπολιτευτικής της τακτικής βρίσκεται η ΝΔ, καθώς όπως παραδέχονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αίτημα των εκλογών πρέπει να επανατοποθετηθεί στα νέα δεδομένα της διαφαινόμενης συμφωνίας κυβέρνησης και εταίρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το αίτημα των εκλογών με τη φράση «φύγετε» που είχε γίνει σλόγκαν στα χείλη όλων στη Συγγρού, είναι χαρακτηριστικό ότι απουσίαζε από τη χτεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέληγε απλά στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα γυρνάει κάθε μήνα προς τα πίσω και η κυβέρνηση πανηγυρίζει».

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ερωτηθείς για το αν η ΝΔ επιμένει να ζητάει εκλογές σημειώνει ότι «το αίτημά μας παραμένει ενεργό, αλλά βεβαίως θα τρέξει η ζωή». Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται στη φράση του προέδρου της ΝΔ πως το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ήταν και επιδίωξη της Συγγρού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πετυχαίνει με «βαριά μέτρα τώρα για κάθε νοικοκυριό και με αντάλλαγμα μια αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον».

Όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ υπάρχει ένα σχετικό κλίμα αμηχανίας, κατά ορισμένες εκδοχές σε ψυχολογικό επίπεδο μόνο μέσα στο στελεχικό δυναμικό, που προκύπτει –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- από το ότι μια άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ έβλεπε πολύ σύντομα εκλογές καθώς θεωρούσε πως η κυβέρνηση θα σκοντάψει στη διαπραγμάτευση και δεν θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με άλλα επίσης υψηλόβαθμα στελέχη το αίτημα των εκλογών διατυπώθηκε χωρίς την προσδοκία της άμεσης προσφυγής στις κάλπες αλλά με στόχευση να επιτευχθεί ο πλήρης πολιτικός διαχωρισμός από το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση που πέρσι ψήφιζαν από κοινού με τη ΝΔ το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Στέλεχος της ΝΔ πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν επιπρόσθετα πως ένας επιπλέον λόγος που η Συγγρού ζήτησε εκλογές ήταν για να προλάβει και κάθε συζήτηση ή διεργασία εντός ή εκτός της χώρας για συναίνεση ή πολύ περισσότερο για οικουμενική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναπτύχθηκε και μια ορισμένη φημολογία, η εγκυρότητα της οποίας ελέγχεται, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν γαλάζιες φωνές που ήθελαν η ΝΔ να απέχει από την ψηφοφορία της Κυριακής στη βουλή η να τοποθετείται με παρών, αντί της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Μάλιστα κάποιοι συνέδεαν αυτή την άποψη με την απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από τη βουλή. Πάντως στη ΝΔ διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου που ακολούθησε η ΝΔ, ενώ κατηγορηματικά διαψεύδει και η ίδια η κ. Μπακογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα στη ΝΔ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά το Eurogroup της 24 Μαΐου καθώς ως τότε τυπικά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα