ΝΔ: Σε συμπληγάδες ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό

ΝΔ: Σε συμπληγάδες ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2018 draft State Budget, in Athens, on Dec. 18, 2017 / . , 18 , 2017 Nick Paleologos / SOOC

Η ενόχληση για τη συνάντηση Τσίπρα Ιερώνυμου. Τι μεσολάβησε και από την αξίωση για ενημέρωση από την κυβέρνηση η Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «είναι αργά» γιατί οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν ερήμην της ΝΔ

Σε συμπληγάδες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προσπαθεί να συμβιβάσει από τη μια μεριά τη θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία στο πλαίσιο των αποφάσεων του Βουκουρεστίου και από την άλλη το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του με αιχμή τη Βόρεια Ελλάδα και δείχνει αδιαλλαξία στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Στο τέλος μάλιστα της χτεσινής μέρας μάλιστα ήταν έντονος ο εκνευρισμός στο Μοσχάτο από την συνάντηση Τσίπρα Ιερώνυμου και την υποστηρικτική προς την κυβέρνηση ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για το Σκοπιανό. Μα μια ανακοίνωση που εξέπεμπε έντονη ενόχληση η ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προτάσσει τις μικροκομματικές του επιδιώξεις έναντι του εθνικού συμφέροντος» κρίνοντας «σκόπιμο να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα όταν λίγες μέρες νωρίτερα το υπουργείο εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή».

Ωστόσο η μέρα χτες ξεκίνησε με την εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ να δηλώνει ότι «είναι αργά» για ενημέρωση της αντιπολίτευσης και ξεκαθάριζε από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος διατηρεί τις θέσεις του που βρίσκονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Νίκου Κοτζιά πως «δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» μεταξύ των δύο πλευρών. Επρόκειτο δε για αλλαγή πλεύσης που αποφασίστηκε στο χτεσινό πρωινό καφέ στο Μοσχάτο καθώς την Τετάρτη το βράδυ μετά τις δηλώσεις Νίμιτς τα στελέχη της ΝΔ προέτασσαν την ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση. Κατά τα φαινόμενα το στοιχείο που μεσολάβησε ήταν η πληροφορία που έφτασε στο Μοσχάτο πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους πλήρως από την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

Είναι χαρακτηριστικό της διχοστασίας και της σύγχυσης που επικρατεί στη ΝΔ το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή δεύτερη συνάντηση που είχε με τους Μακεδόνες βουλευτές της ΝΔ προχώρησε στη σολομώντειο λύση ενόψει του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης δίνοντας το ελευθέρας στη συμμετοχή των γαλάζιων βουλευτών χωρίς ωστόσο να είναι και επίσημη γραμμή του κόμματος. Κατά πληροφορίες όλοι ή σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα σκέφτονται να δώσουν το παρών ωστόσο είναι ένα ερώτημα κατά πόσο θα επιδράσει στην απόφασή τους το γεγονός ότι η επίσημη εκκλησία διαφοροποιείται πλήρως από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ενδεικτική όλου αυτού του κλίματος είναι και η προσπάθεια της ΝΔ να υποβαθμίσει τη σημασία των διαφορετικών μηνυμάτων που εξέπεμψαν οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς κατά τις συναντήσεις που είχαν με τις πανμακεδονικές οργανώσεις, γεγονός που αποτυπώθηκε επισήμως στην απάντηση της Μαρίας Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως εκείνοι επιλέγουν» όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πάντως η Μαρία Σπυράκη απέρριψε πως υπάρχει διχογνωμία και σύγχυση γύρω από τη γραμμή της ΝΔ για το Σκοπιανό σημειώνοντας ότι «το ελάχιστο είναι το Βουκουρέστι. Και η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το κομμάτι του εύρους της χρήσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού» εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση πως «αντί να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεια του Μαξίμου για τη ΝΔ που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει η Κυβέρνηση, που – κατά τα άλλα είναι λαλίστατη – εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη που είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, και στην οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία, η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα