ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρουν και οι δύο στην ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρουν και οι δύο στην ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή Eurokinissi

Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Στις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του αντιπάλου αναφέρθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάθε άλλο παρά «εκτός του κλίματος» της ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα στην Βουλή, στην συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κίνδυνος καταψήφισης των συμφωνιών μια και στηρίζονται και από το ΚΙΝ.ΑΛ στις ομιλίες των δυο πολιτικών αρχηγών υπήρχε έντονο το αντιπολιτευτικό στοιχείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μη στήριξη της εθνικής γραμής και ο Αλέξης Τσίπρας την Ν.Δ για «χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» όπως και για έλλειψη ειλικρίνειας. Αμφότεροι μάλιστα έδειξαν ότι «ποντάρουν» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αναδειχθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του αντίπαλου κόμματος.

Η συνεδρίαση της Βουλής Eurokinissi

Πολιτικές προσδοκίες από την ονομαστική

Παρά το γεγονός ότι το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις δύο συμφωνίες κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έδειξε ότι το περίμενε. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολιτικές προσδοκίες από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διενεργηθεί. Αυτό τουλάχιστον προδίδει η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στο ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσαν την ψήφιση της συμφωνίας. Όπως σχολίασε η κίνηση αυτή – την οποία «χρέωσε» προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα – γίνεται για «να λύσετε εσείς τις δικές σας εσωκομματικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχετε». Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν στο ζήτημα αυτό από μέρους σας θα υπάρχει κομματική πειθαρχία» προσθέτοντας πως «ούκ ολίγοι βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Για να δούμε πώς θα ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που εσείς προκαλείτε». Παράλληλα όμως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας πρέπει για εθνικούς λόγους να πάει στο άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ με την συμφωνία ψηφισμένη. Σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση πως στόχος της είναι «να μην εκφράσετε μια καθαρή θέση» τονίζοντας πως «θα είναι ευχής έργο να αναθεωρήσετε τη στάση σας για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή και ευθεία».

Αντίστοιχες αναφορές όμως στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων είπε ότι «ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους.Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια προς την δύση καταθέτοντας αναφορές του πρώην τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, που στο παρελθόν είχε αντιστρατευθεί μια τέτοια προοπτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «καταθέτω όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση». Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να λείπουν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την ονομαστική ψηφοφορία. Όπως σημείωσε τέτοιου είδους συμφωνίες πρέπει να φέρουν την ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή. Δείγμα ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν οι διαφωνούντες της Ν.Δ να εκφραστούν μέσω της αποφυγής της διαδικασίας.

Άλλαξε το κλίμα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η σημερινή αντιπαράθεσε ανάμεσα στον Κ.Μητσοτάκη και τον Α.Τσίπρα στην Βουλή, ουδεμία σχέση δεν είχε ως προς το ύφος και την ένταση συγκριτικά με την αντίστοιχη που είχε γίνει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι δύο συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Εκεί στην παρέμβαση του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε τις εντάσεις και αρκέστηκε στο να ζητήσει να υπάρξει εθνική ομοψυχία για τα εθνικά θέματα. Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη στην δική της ομιλία συμπέρανε ότι άσχετα με την στάση που θα κρατήσει η κάθε πλευρά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν υφίστανται ουσιώδης διαφορές ως προς τις εκτιμήσεις για τις δύο συμφωνίες.

Αντίστοιχα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε τον ανασχετικό ρόλο που παίζει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου στο τουρκο – λιβυκό μνημόνιο. Όπως είχε επισημάνει «δεν λέω ότι δεν έπρεπε να γίνει αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει η κυβέρνηση να έχει διπλωματική στήριξη από τους εταίρους μας». Σημείωσε μάλιστα ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «διεμβολίζει και αντιρροπεί το τουρκο- λιβυκό σύμφωνο συνεχίζοντας μια διαπραγμάτευση που εμείς την είχαμε φτάσει σε ένα σημείο σχετικής ωριμότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα