Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)

Διαβάζεται σε 2'
Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Αριστερά, κατηγορώντας την ότι “παραμένει εμμονικά προσκολλημένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος”

«Στρατηγικά λανθασμένη επιλογή που ζημιώνει το δημόσιο και ωφελεί μόνο ιδιωτικά συμφέροντα» χαρακτηρίζει την απώλεια της καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου στην Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) η Νέα Αριστερά.

Όπως σημειώνει «μετά την πώληση ποσοστού 11%, μέσω από κοινού διάθεσης μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ιδιώτη μέτοχο, το δημόσιο θα χάσει τα δικαιώματά του ως μέτοχος καταστατικής μειοψηφίας αφού το ποσοστό του θα μειωθεί κάτω από 34%».

«Ολοκληρώνεται έτσι το σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου αλλά και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Πρώτο βήμα ήταν το “πασχαλιάτικο δώρο” της κυβέρνησης στον ιδιώτη μέτοχο το 2021 όπου, οι εκπρόσωποι του δημοσίου (!) ψήφισαν υπέρ της απεμπόλησης του δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα κάνει ένα ακόμη δώρο σε ιδιώτες επενδυτές που θα αποκτήσουν το 11% των μετοχών της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), με 7 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η διάθεση μετοχών λαμβάνει χώρα όταν η εταιρεία για το έτος 2022 εμφάνισε ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο μήνα η τιμή της μετοχής κυμαίνεται μεταξύ 7,45 και 7,9 ευρώ.» συνεχίζει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς και προσθέτει:

«Ενδιαφέρον προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του δημοσίου σε ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας, μία εταιρεία που έχει μείζονα αναπτυξιακή και εθνική σημασία για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, τις εισαγωγές αργού, και ταυτόχρονα επηρεάζει τις τιμές καταναλωτικών αγαθών. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση παραμένει εμμονικά προσκολλημένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να υπάρχει κάποια δημοσιονομική ή άλλη υποχρέωση» τονίζει η ανακοίνωση.

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν τέλος για το εάν η ιδιωτικοποίηση μέσω πώλησης μετοχών που κατέχει το δημόσιο στην Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) συνδέεται με την πρόσφατη νομοθέτηση της εξαίρεσης τέτοιου είδους συναλλαγών από τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και της ταυτόχρονης ασυλίας των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ» καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα