Νέα Δημοκρατία: The Next Generation

Νέα Δημοκρατία: The Next Generation

Σε ένα κόμμα φημισμένο για την αυστηρή επετηρίδα του και ενώ το τοπίο της διαδοχής δεν έχει ξεκαθαρίσει, αναζητούνται πρόσωπα από τη γενιά των 35άρηδων με 40άρηδων ως αντίβαρο στην εικόνα του 40άρη πρωθυπουργού με τους 35άρηδες συνεργάτες. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Η Νέα Δημοκρατία φημιζόταν πάντα για την αυστηρή επετηρίδα της, που μόνο ο 40αρης τότε Κώστας Καραμανλής μπόρεσε να σπάσει το 1997. Και με δεδομένο ότι η χώρα έχει πλέον έναν 40άρη πρωθυπουργό με 35άρηδες συνεργάτες, αναζητούνται και στην κεντροδεξιά πρόσωπα από την επόμενη ή και τη μεθεπόμενη γενιά ως αντίβαρο. Όχι κατ' ανάγκην για την ηγεσία, αν και ορισμένοι πλέον υποστηρίζουν ότι η λύση θα μπορούσε να αναζητηθεί μερικές ηλικιακές σκάλες πιο κάτω.

Η ανάγκη για νέα πρόσωπα -όχι μόνο από ηλικιακή, αλλά και από πολιτική άποψη- είναι μεγάλη για τη Ν.Δ, δεδομένου ότι αιμορραγεί κυρίως όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες (όπου διαθέτει σταθερά ένα παραδοσιακό δεξιό κοινό, που δε μετακινείται εύκολα), αλλά στις νεότερες γενιές. Σε αυτές έχει μάλιστα πλέον ανταγωνιστές όχι μόνο εκ δεξιών (ΧΑ, ΑΝΕΛ) αλλά και εκ του φερόμενου ως φιλελεύθερου κέντρου (Ποτάμι).

Πέρα από τους 45άρηδες και 50άρηδες δελφίνους (ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 46 ετών, ο Μάκης Βορίδης 50, ο Νίκος Δένδιας 56, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης 48), στη γενιά των 35 με 40 ανήκει μία σειρά στελεχών που ήδη έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον σε εσωκομματικό και όχι μόνον επίπεδο.

O 36χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρη στο 70% των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Μαϊου αναδείχθηκε σε πόλο έλξης των δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών του Βορρά (όπου η Ν.Δ έχει παραδοσιακά δύναμη) και ήδη έχει συμμαχίες σε βουλευτικό επίπεδο, πράγμα ασυνήθιστο για εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος. Προβάλλει μετριοπαθές προφίλ, αλλά έχει απήχηση και σε σκληρό δεξιό ακροατήριο και λόγω οικογενειακών καταβολών.

Μόλις 36 ετών και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η θητεία του ως δημάρχου στο Καρπενήσι του έφερε πολλούς θαυμαστές και πέραν των παραδοσιακών κομματικών ορίων και το 55% στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαϊου σε ένα πιο “πολιτικό” πόστο. Στη νεότερη γενιά κομματικών στελεχών έχει πολλούς φίλους, που τον θεωρούν πρόσωπο κατάλληλο να εκφράσει μία πιο φιλελεύθερη άποψη.

Αν και φέρει ένα βαρύ όνομα, ο νεότερος Κώστας Καραμανλής μπήκε στην πολιτική στα 39 του και ορκίστηκε χθες για πρώτη φορά βουλευτής καθώς εκλέχθηκε με άνεση στις Σέρρες. Ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Χάμιλτον και στο Tufts και πριν ασχοληθεί με τη ναυτιλιακή του εταιρεία εργάστηκε για δύο χρόνια στη Βρετανία σε επενδυτική τράπεζα. Και μόνο το επίθετο του δίνει το μετριοπαθές ιδεολογικό του στίγμα, τ ο οποίο έχει περιγράψει και στη συνέντευξη του στο news247

Ο 40άρης Βασίλης Κικίλιας ήταν η έκπληξη του τελευταίου ανασχηματισμού και η θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον ανέδειξε. Στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο έφεραν ικανοποίηση οι συλλήψεις από το χώρο της τρομοκρατίας. Ο πρώην μπασκετμπολίστας κινείται με άνεση σε μία δεξιά λογική υπερασπιζόμενος γραμμές νόμου και τάξης, αποφεύγοντας όμως τις λεκτικές ακρότητες άλλων συναδέλφων του, ενώ ως νέο πρόσωπο είχε θετική υποδοχή στο εκλογικό σώμα.

Από τον κομματικό μηχανισμό στο πλαίσιο μίας πιο ουσιαστικής και όχι “διακοσμητικής” πλέον αξιοποίησης της νέας γενιάς ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν ο 35χρονος γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος (που προεκλογικά επιχείρησε να στρέψει τη Ν.Δ προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο) και ο 31 ετών πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ δε δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network