Νέα δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τον μεσαίο χώρο. Ανεβαίνει η αποδοκιμασία για τα κόμματα

Νέα δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τον μεσαίο χώρο. Ανεβαίνει η αποδοκιμασία για τα κόμματα

Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Isuue για τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων (Πίνακες)

Σύμφωνα με την έρευνα πολιτικής συγκυρίας της Public Issue για τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων, την οποία παρουσιάζει σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης" (37%) και "πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα" (34%).                 

Τα πρωτεία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει τη διαφορά του με τη Ν.Δ. στις δεκατρείς μονάδες ( 45% έναντι 32%).

Ως προς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση "ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης".

Στην κατάταξη της δημοτικότητας οι 1.008 πολίτες που συμμετείχαν πανελλαδικά στην τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με 45%, στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι με 32%, το ΚΚΕ να ακολουθεί με 29% και μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 25%, τη ΔΗΜΑΡ με 24%, το ΠΑΣΟΚ με 17% και τη Χρυσή Αυγή με 10%.

Όσον αφορά την αρνητική δημοτικότητα των κομμάτων πρώτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 86%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 79%, η ΔΗΜΑΡ με 71%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 68%, το ΚΚΕ με 66%, η Ν.Δ. με 65%, το Ποτάμι με 57% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 52%. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που παρουσιάζει μεταβολή της γνώμης των πολιτών συγκριτικά με το χρονικό στο διάστημα 1-9 Ιουλίου 2014 και 15-23 Σεπτεμβρίου 2014 αντίστοιχα.

Έτσι είναι αυτονόητο ότι τα ποσοστά αρνητικών γνωμών για τα κόμματα είναι θηριώδη και κυμαίνονται από 52% (το μικρότερο) για τον ΣΥΡΙΖΑ έως 86% (το μεγαλύτερο) για τη Χρυσή Αυγή.

Σύγκριση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Δ. -σύμφωνα με την έρευνα- είναι εξαρτημένη από οικονομικά συμφέροντα (37%), έχει ικανό αρχηγό (27%), μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας (23%), έχει τα πιο ικανά στελέχη (22%), μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας (21%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαρτημένος από οικονομικά συμφέροντα (5%), έχει ικανό αρχηγό (23%), μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας (30%), έχει πιο ικανά στελέχη (19%), μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας (24%), είναι πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (34%) και στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (37%).

Δείτε τους πίνακες και την ταυτότητα της έρευνας:

Νέα δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τον μεσαίο χώρο. Ανεβαίνει η αποδοκιμασία για τα κόμματα
Νέα δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τον μεσαίο χώρο. Ανεβαίνει η αποδοκιμασία για τα κόμματα

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις
SHARE:

24Media Network