Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ποια τα νέα πρόσωπα, ποιοι φεύγουν και ποιοι μετακινούνται

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ποια τα νέα πρόσωπα, ποιοι φεύγουν και ποιοι μετακινούνται
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015// Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Η έκπληξη της υπουργοποίησης Τζάκρη, η επιλογή Φίλη στο υπουργείο Παιδείας και η απομάκρυνση Χριστοδουλοπούλου και Πανούση που δεν βρίσκονται στο εν πολλοίς όμοιο με την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο υπουργικό σχήμα

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και συσκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το πρωί της Τρίτης, προέκυψε το νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο είδαμε λίγο, πολύ μια σύνθεση με πολλούς υπουργούς από την περασμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Ανάμεσα στις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, το όνομα της οποίας δεν “έπαιζε” καθόλου στα σενάρια η Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Πελεγρίνης. Από τους αναβαθμισμένους ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μελλοντικός υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Από την άλλη, την πόρτα της εξόδου είδαν μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης που όπως φαίνεται, είτε δεν άφησαν και την καλύτερη εντύπωση στην κοινή γνώμη, όπως η αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, είτε προσέκρουαν μόνιμα σε κομματικά στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Οι νεοφώτιστοι στα υπουργεία

Θεοδώρα Τζάκρη: Ένα νέο χαρτοφυλάκιο εντός του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού δημιουργείται στη νέα κυβέρνηση, για θέματα βιομηχανίας, το οποίο και αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη. Η βορειοελλαδίτισσα πολιτικός, είναι απόφοιτος της νομικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από το νομό Πέλλας, το 1998, όταν εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος. Το 2004, εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ με το σοσιαλιστικό κίνημα επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Μπήκε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ως υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Διαγράφτηκε από τον Ευ. Βενιζέλο το 2013, όταν ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκλέχτηκε βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιανουάριο, αλλά και στις πρόσφατες εκλογές.

Γιάννης Μπαλάφας: Παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και της νεολαίας της ΚΝΕ από το 1974, μεταπήδησε στο Συνασπισμό και στη μετεξέλιξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το Γενάρη, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου. Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Μπαλάφας μπαίνει ως υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αλέξης Χαρίτσης: Αν και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στο νέο κοινοβούλιο στις εκλογές της Κυριακής, ο κ. Χαρίτσης αναλαμβάνει νέο χαρτοφυλάκιο, εκείνο του υφυπουργού ΕΣΠΑ. Ο κ. Χαρίτσης γνωρίζει καλά το αντικείμενο αφού διετέλεσε γγ ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το περασμένο διάστημα.

Δημήτρης Καμμένος: Νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, στο υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων. Από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, στο τμήμα διοίκησης και επιχειρήσεων και εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά και τη Στρατηγική Επικοινωνία στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε παντρεμένος στο παρελθόν και από το γάμο του έχει αποκτήσει μία κόρη. Κατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Όμιλο Εταιριών Think Bigα. Στο παρελθόν έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής της American Express και έχει συνεργαστεί σε μεγάλα χρηματοδοτικά έργα με διεθνείς τράπεζες. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015.

Μάρκος Μπόλαρης: Νέο πρόσωπο στην παρούσα κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικός, με μακρά όμως κοινοβουλευτική εμπειρία, ο νέος υφυπουργός αγροτικής πολιτικής. Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου του 2012) . Ανέλαβε υφυπουργός οικονομίας ανταγωνιστικότητας & ναυτιλίας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου από το 2009, ως το 2010 και το 2011 ανέλαβε υφυπουργός Υγείας. Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα που οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό καταπέλτη εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου. Τον Οκτώβριο του 2012 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αναστάσιος Πετρόπουλος: Ο γνωστός εργατολόγος, ειδικευμένος σε θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου, είχε αναλάβει το περασμένο διάστημα διοικητής του ΟΑΕΕ. Τον Ιούλιο του 1989 τοποθετήθηκε διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου εργασίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1990. Από το 1992 ασκούσε μάχιμη δικηγορία, ειδικευόμενος κυρίως σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου ενώ διετέλεσε και διαιτητής στον ΟΜΕΔ. Από το 2008 είναι διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες».

Θεοδόσης Πελεγρίνης: Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Φιλοσοφικής, βρέθηκε στο επίκεντρο των ΜΜΕ στο παρελθόν για δηλώσεις του, αλλά και για το γεγονός πως είναι λάτρης του θεάτρου και της τέχνης, ενώ έχει συμμετάσχει και ο ίδιος σε θεατρικές παραστάσεις. Ο κ. Πελεγρίνης αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιογραφικό του: “Τον χειμώνα του 2011 παρουσίασα σε μπαρ του Κολωνακίου τον μονόλογό μου Φθορά, φθορά, φθορά, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 ανεβάσαμε με τον Κώστα Καζάκοστην σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον έργο μου Ιουλιανός.Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1913”.

Εκείνοι που απομακρύνονται από το κυβερνητικό σχήμα

Από τη λίστα των υπουργών απουσιάζει το όνομα του Νίκου Βούτση, ο οποίος όμως είναι και ο επικρατέστερος να αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Βουλής. Από εκεί και πέρα από το παλιό υπουργικό σχήμα απουσιάζει επίσης ο Γιάννης Πανούσης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο ήταν αποτελεσματικός ή όχι, προκάλεσε αρκετές φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του, ενώ δήλωνε συχνά, πυκνά πως είχε θέσει την παραίτησή του ουκ ολίγες φορές στον Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται λοιπόν λογική η απομάκρυνσή του.

Από την κυβέρνηση λείπει και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, που ήταν υφυπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και ο Παύλος Χαϊκάλης, από το υπουργείο Εργασίας, αφού ο τελευταίος είχε αποκλειστεί και από τις λίστες των ΑΝΕΛ προεκλογικά για την υπόθεση με την offshore που φέρεται να διατηρεί στην Κύπρο.

Εκτός κυβέρνησης μένει και ο Τάσος Κουράκης, αναπληρωτής για θέματα Παιδείας στην περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο, που φαίνεται να πληρώνει τη σκληρή κριτική στον κ. Μπαλτά για τους χειρισμούς στο χώρο της Παιδείας, αλλά και ο Παναγιώτης Νικολούδης, του οποίου το χαρτοφυλάκιο ενσωματώνεται στο υπουργείο δικαιοσύνης.

Τέλος, απομακρύνεται η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση με τις δηλώσεις της στο ευαίσθητο και καυτό ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού.

Οι εσωτερικές μετακινήσεις των υπουργών

Από την άλλη είδαμε πολλούς πρώην υπουργούς να μένουν στην κυβέρνηση αλλά να αλλάζουν πόστο. Ο Γιώργος Χουλιαράκης παίρνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αναπληρωτή για θέματα γενικού λογιστηρίου, αφού διετέλεσε βασικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται στο υπερυπουργείο των Εσωτερικών, από το υπουργείο Υγείας και στη θέση του στην υγεία αναβαθμίζεται ο μέχρι πρότινος υφυπουργός κ. Ξανθός. Ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο προκάτοχός του Νίκος Ξυδάκης μετακινείται σε εντελώς διαφορετικό πόστο, εκείνο του αναπληρωτή υπουργού για θέματα ανεργίας.

Εντύπωση, αλλά και ποικίλα σχόλια αναμένεται να προκαλέσει η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας. Ο απόστρατος αξιωματικός και μέχρι πρότινος υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας τέλος, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του υπουργείου προστασίας του πολίτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα