Νέα μέτρα βλέπει η ΝΔ

Νέα μέτρα βλέπει η ΝΔ
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

«Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν» δηλώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απόντες από την ομιλία Μητσοτάκη στη βουλή για το ασφαλιστικό οι Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης. Απούσα από την ψηφοφορία η Ντόρα Μπακογιάννη

Πολιτικές εξελίξεις προεξοφλούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ, καθώς θεωρούν ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν δεν ψηφιστούν και τα μέτρα «κάβα». Μάλιστα εκτιμούν ότι τα δύσκολα για την κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή είναι μπροστά, διότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει νέο νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο των 5,4 δις μέτρων που έχει συμφωνηθεί για τους στόχους της παρούσας αξιολόγησης.

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χάνουν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν την αποστροφή από παλιότερη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες που δεν τις αναλογούν», εννοώντας τη διακυβέρνηση της χώρας με την κληρονομιά που θα της αφήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα εξαιτίας της «ανικανότητας» της κυβέρνησης Τσίπρα προσθέτοντας με νόημα ότι «πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα από τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα. Μήπως αυτός είναι ο σχεδιασμός σας; Μήπως θέλετε να μεταθέσετε στην επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα;».

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε μια καθαρή πολιτική λύση και σ’ αυτό το πλαίσιο χτες από το βήμα της βουλής αφού επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, απευθυνόμενος κυρίως προς το εξωτερικό επέρριψε την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανυπαρξία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απόντες από την ομιλία Μητσοτάκη οι τρεις πρώην πρόεδροι της ΝΔ. Απούσα από την ψηφοφορία η Ντόρα

Πάντως την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει να διαχειριστεί και τα δικά της εσωτερικά ζητήματα συνοχής, ενώ σε αρκετούς δημιουργήθηκε η εντύπωση μιας εικόνας χαλαρότητας της παρουσίας της ΝΔ στη βουλή.

Μάλιστα θέμα δημιουργήθηκε στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα για το ζήτημα της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε για το αγγελιόσημο σε ότι αφορά το ασφαλιστικό στο χώρο του Τύπου. Οι βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από το δημοσιογραφικό κλάδο πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή να ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη και τελικά με παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη η ΝΔ επέλεξε τη «σολομώντειο» λύση του παρών.

Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι και το ασυνήθιστο γεγονός ότι οι τρεις προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη συνέπεσε να απουσιάζουν από την ομιλία του στην βουλή και προσήλθαν στην αίθουσα της ολομέλειας λίγο πριν την ψηφοφορία. Και αν για τον Αντώνη Σαμαρά υπήρχαν λόγοι υγείας, καθώς τον ταλαιπωρούσε μια ελαφρά αδιαθεσία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν πολιτικές ερμηνείες στην απουσία Καραμανλή και Μεϊμαράκη στον απόηχο των όσων έχουν προηγηθεί από τις αντιδράσεις της Συγγρού στις δηλώσεις Παυλόπουλου για το νόμισμα.

Λόγους υγείας επικαλέστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν παρέμεινε στη βουλή μέχρι το τέλος της διαδικασίας και ως εκ τούτου δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα