Νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους προτείνει ο Μητσοτάκης

Νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους προτείνει ο Μητσοτάκης
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μιλησε για μία πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία δυνάμεων και πέραν της ΝΔ και επέμεινε για εκλογές (Vid)

Για μία νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, αλλά και με τους εταίρους, ώστε η χώρα να ξεφύγει οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πενταετία 2017 – 2021, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Εκτίμησε ότι είναι εφικτά μόνο για σύντομες περιόδους, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Πρότεινε συνεπώς να αναθεωρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2021 με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους, “αλλά με ένα νέο μείγμα πολιτικής από αυτό που ψηφίζουμε σήμερα και σίγουρα όχι με τη σημερινή κυβέρνηση”, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία.

“Η ΝΔ θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, όχι μόνο γιατί πιστεύει σε επιχειρηματικότητα στην οποία δεν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά διότι δε θα ανεχθούμε άλλο την ηθική έκπτωση του κρατους σε συντεχνία, της χώρας σε επαίτη και των Ελλήνων σε άβουλα όντα με άδεια βλέμματα”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να κάνει μεταρρυθμίσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στη ΝΔ αλλά σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο είναι σήμερα πλειοψηφικό, αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού και θα εκφραστεί πλειοψηφικά από τη ΝΔ” υποστήριξε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο που διευρύνεται, τονίζοντας “για μένα δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα δραστηριοποιήθηκε κάθε πολίτης, γιατί όλοι οι μεταρρυθμιστές σήμερα βρίσκονται από την ίδια μεριά του λόφου”. Πρόσθεσε ότι “σύμμαχοι μας είναι η αλήθεια και δυνάμεις της κοινής λογικής”, αλλά “και οι δυνάμεις του νεου πατριωτισμού”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει επειγόντως” ξεκαθαρίζοντας: “Το αίτημα μας για πρόωρες εκλογές παραμένει”.

Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αποδίδοντας σε προσωπικό έλλειμμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού μέτρα όπως ο κόφτης και η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για 99 χρόνια.

“Το έχουν καταλάβει και οι δανειστές ότι είστε αναξιόπιστος, ξέρουν ότι θα κάνετε τα πάντα για την καρέκλα για αυτό σας δένουν πισθάγκωνα σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για 99 χρόνια. Εξηγήστε μας κ.Τσίπρα, κ.Σπίρτζη, κ.Σκουρλέτη: Είναι καλές ή κακές οι ιδιωτικοποιήσεις; Δεν το έχετε αποφασίσει ακόμη, για αυτό σας ζητούν να δεσμεύσετε όχι μόνον τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές και το κάνετε πρόθυμα για να παραμείνετε στις καρέκλες σας”, είπε και πρόθεσε:

“Η προσωπική σας αναξιοπιστία επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές. Πληρώνουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας. Γιατί  δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ για να διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις; Διότι απλουστατα δε σας εμπιστεύονται.”

Παράλληλα προέβλεψε: “Θα διαπιστώσετε ότι θα πέσετε έξω στις προβλέψεις σας και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Οι εξοντωτικοί φόροι κλείνουν το μάτι στη φοροδιαφυγή”.

“Αυταπατηθήκατε για άλλη μία φορά”

Ο  κ.Μητσοτάκης υποστήριξε εκ νέου ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αλλά το έλειμμα μεταρρυθμίσεων και ανταγωνιστικότητας, καθώς και η ανεργία, ενώ αμφισβήτησε και κατά πόσον θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της Τρίτης.

“Αυταπατηθήκατε για άλλη μία φορά νομίζοντας ότι θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα έναν οδικό χάρτη για το χρέος. Ομως οι δανειστές δε συζητούν ούτε για κούρεμα, ούτε για ουσιαστική παρέμβαση για το χρέος μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά δεν είναι στο τραπέζι. Δεν πετύχατε κάν αυτό που είχαμε διασφαλίσει το 2012”, είπε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της η εργασία τιμωρείται και η ιδιοκτησία διώκεται. “Ο πολιτικός σας σκοπός είναι η πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης”, είπε, προσθέτοντας ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν και τους πιο αδύναμους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην απόφαση να.. παγώσει το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, εστιάζοντας στην ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση και όχι στο ίδιο το ζήτημα. “Τι άλλο θα χρειαστεί ο Καμμένος που απουσιάζει σήμερα για να ψηφίσει το νομοσχέδιο; Νομοθετείτε την αυταπάτη, κοροιδεύετε τους ένστολους στα μούτρα τους. Ντροπή σας!”

Διάβασε μάλιστα το συγχαρητήριο τηλεγράφημα Τσίπρα στο Μαδούρο όταν είχε πρωτοεκλεγεί, σχολιάζοντας: “Η Βενεζουέλα έχει καταστραφεί από το φίλο σας Νικολάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα