Νέες δεσμεύσεις Λαφαζάνη για τις Σκουριές και συνέχιση των κινητοποιήσεων

Νέες δεσμεύσεις Λαφαζάνη για τις Σκουριές και συνέχιση των κινητοποιήσεων

Οι τρεις βασικές αρχές του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, όπως διατυπώθηκαν μετά τη συνάντηση του με μέλη της Επιτροπής Αγώνα

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε τη Δευτέρα με μέλη της Επιτροπής  Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα τόνισαν ότι η επιχείρηση «Ελληνικός Χρυσός» στηριγμένη σε αποφάσεις αδειοδότησης της προηγούμενης κυβέρνησης, των οποίων αμφισβητείται η νομιμότητα, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στις Σκουριές.

Επίσης παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις τραγικά αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση των εργασιών και η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας της «Ελληνικός Χρυσός» τόσο στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, όσο και στις γενικότερες αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής. 

Ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως είναι αποφασισμένος να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της  νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις. Παράλληλα πρόσθεσε πως το κάθε βήμα που θα κάνει το υπουργείο προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι πάντα στέρεο, τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό.

Νέα μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Εν τω μεταξύ οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν νέα μεγάλη πορεία το Σάββατο 28 Μαρτίου.

Σημείο προσυγκέντρωσης έχει ορισθεί η Πλατεία ΧΑΝΘ, στος 11:30.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

"SOS Χαλκιδική

Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική.

Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη.

Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών.

Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ

Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες

Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της πορείας, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης σας καλεί σε μια ανοιχτή συνάντηση την Δευτέρα 23/3 στις 7:30μμ στο Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών (Ηλέκτρας 1, Πάρκο Μπότσαρη).

Καλούμε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα, συλλογικότητες, σωματεία, επιτροπές κατοίκων αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να παλέψει ενάντια στην καταστροφή από τους χρυσοθήρες για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το Σάββατο 28/3".

Έκθεση που "καίει" την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση που βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και που κοινοποιήθηκε από τις 16.1.2015, αναφέρει σωρεία παρανομιών και παραβιάσεων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Σύμφωνα με δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και βάσει των αναλύσεων της ίδιας της εταιρείας διαπιστώθηκαν σοβαρές υπερβάσεις βαρέων μετάλλων στο ρέμα του Μαυρόλακκα (αποδέκτης των υγρών αποβλήτων) και στη θάλασσα του Στρατωνίου που συνιστά κομμάτι του κόλπου της Ιερισσού.

Όπως αναφέρει η έκθεση για τη Μονάδα κατεργασίας νερών μεταλλείου Στρατωνίου:

"Οι τιμές του pH στα δείγματα της ΕΥΕΠ από το σημείο διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στη θάλασσα υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος του pH ήταν 9,26, με ανώτατο όριο το 8,5. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ και την εγκεκριμένη ΜΠΕ, «η τιμή του pH στην έξοδο της μονάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 8,5 έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική καταβύθιση των εν διαλύσει βαρέων και λοιπών μετάλλων στις αποδεκτές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, πριν την τελική διάθεση θα πρέπει να εξισορροπείται το pH των νερών, ώστε να βρίσκεται εντός ορίων και οπωσδήποτε άνω του 7...».

Οι τιμές των παραμέτρων COD και BOD5 στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέσοι όροι αυτών ήταν 168 και 37 mg/l, με ανώτατα όρια τα 35 και 7 mg/l αντίστοιχα.

Οι τιμές του ολικού μολύβδου (Pb) σε δύο περιπτώσεις και του διαλελυμένου μολύβδου ως ετήσια μέση συγκέντρωση (ΕΜΣ) στα δείγματα της ΕΥΕΠ υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη και της (32) σχετικής ΚΥΑ, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Συγκεκριμένα με όριο τα 500 μg/l ολικού μολύβδου μετρήθηκαν 690 και 1100 μg/l και με όριο τα 7,2 μg/l διαλελυμένου μολύβδου υπολογίστηκε ΕΜΣ 89 μg/l.

Οι μετρήσεις του ολικού ψευδαργύρου (Zn) στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος αυτών ήταν 183 μg/l, με ανώτατο όριο τα 100 μg/l".

Με πληροφορίες από τον Αγγελιοφόρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network