Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: 'Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!'

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Τα διακυβεύματα των φετινών φοιτητικών εκλογών θέτει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ,ενώ παράλληλα τονίζει τη διαφορά των φετινών εκλογών σε σχέση με τις προηγούμενες, μετά τις εθνικές εκλογές του Γενάρη

Με σύνθημα «Δίνουμε τη μάχη της γενιάς μας, οικοδομούμε το αύριο τώρα!» η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει στις φοιτητικές εκλογές τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θέτει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τα διακυβεύματα των φετινών φοιτητικών εκλογών.

Όπως σημειώνει, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα: Η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία και η επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δεν θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνόντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή. Υπογραμμίζει, δε, ότι το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το φοιτητικό κίνημα δεν αρκεί να δίνει απλά μία μάχη αμυντική, αλλά ότι «πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα πανεπιστήμια και να προωθήσουμε τομές από τα κάτω, που θα κινούνται στην κατεύθυνση οικοδόμησης μίας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Υποστηρίζει ότι η επαναφορά της συνδιοίκησης είναι ένα θετικό και απαραίτητο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση και δίνει νέο νόημα στη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων θα πρέπει να το διαδεχτεί ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, με ενεργό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό, ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, που θα προωθεί τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία». «Αυτό το Πανεπιστήμιο» τονίζει «θα το φτιάξουμε όλες και όλοι μαζί, χωρίς διαμεσολαβήσεις, στη βάση των συλλογικών μας διαδικασιών».

Όπως αναφέρει η Νεολαία, οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει». Επίσης, υποστηρίζει ότι «η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μία μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που φτιάξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Κατόπιν αυτών, τονίζει ότι «γι' αυτόν τον λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στον χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος». Σε αυτό το πλαίσιο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ήταν, άλλωστε, οι αγώνες της νεολαίας «που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά» και πως «τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους».

Παράλληλα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτές οι εκλογές γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες εν μέσω μίας σκληρής σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Η νεολαία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής, ένα μήνυμα πως δεν ενσωματώνουμε τους εκβιασμούς, πως εμείς, οι νέες και οι νέοι που έχουμε βιώσει τη λιτότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανατροπή της» επισημαίνει.

Πηγή ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φοιτητικές εκλογές: Το σποτ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις 29 γενιές φοιτητών που συνιστούν

Ιωαννίδης της ΟΝΝΕΔ: 'Πότε ήταν ο Άδωνις ΔΑΠ;'

SHARE:

24Media Network