Νίκος Ανδρουλάκης: Απαιτείται δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και σύγχρονο κοινωνικό κράτος

Διαβάζεται σε 4'
Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτησης της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024 ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Μακριά από τις προτεραιότητες της κοινωνίας ο προϋπολογισμός του 2024 τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έδωσε έμφαση στην αναγέννηση του ΕΣΥ, την κλιματική κρίση και την Παιδεία.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην «δίκαιη ανακατανομή του πλούτου» στην «λογική ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που επενδύει στον άνθρωπο» επισήμανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2024 ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές τονίζοντας την ανάγκη για την διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ανθεκτικής οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός κινείται «μακριά από τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης «η χώρα κινείται στην τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής». Διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα τον καταψηφίσει με εξαίρεση τις δαπάνες για την άμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση, για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στις αμυντικές δαπάνες.

Επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί από την κυβέρνηση «χωρίς την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ που σας προσέφερε άπλετη ρευστότητα». Μάλιστα μιλώντας για τα κυβερνητικά επιχειρήματα αναρωτήθηκε: «Πανηγυρίζει η Ν.Δ για την επενδυτική βαθμίδα; Η παράταξη που είναι υπεύθυνη γιατί χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα; Που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2009;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας. Σημείωσε αναφορικά με την Παιδεία πως «δεν σας ενδιαφέρει ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο που θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν» επισημαίνοντας πως τα πρόσφατα αποτελέσματα αξιολόγησης της PISA είναι απογοητευτικά. Όσον αφορά την υγεία σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέροντας πως «για εμάς η δημόσια υγεία είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους» και στόχος είναι «η αναγέννηση του ΕΣΥ».

Σημείωσε μάλιστα πως «προτείνουμε την ενίσχυση των πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και σειρά άλλων μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων υγειονομικών δομών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στην φορολογία και τις ανισότητες λέγοντας πως «πιστεύετε πως αν μια μικρή ελίτ ευημερεί αυτομάτως τα οφέλη διαχέονται στην κοινωνία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει». Αντίθετα – είπε- «οι ισχυροί τα τελευταία 2 χρόνια της αύξησης των τιμών έχουν πληθωρισμό κερδών» ενώ «εκμεταλλεύεστε τον πληθωρισμό της απληστίας για να κερδοσκοπείτε σε βάρος της κοινωνίας». Εγκάλεσε την κυβέρνηση σχετικά με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο σημειώνοντας πως έφερε έναν «νόμο-πλαίσιο χάδι για τους φοροφυγάδες και φορολογείτε επαγγέλματα και όχι εισοδήματα».

Συνολικά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην «δίκαιη ανακατανομή του πλούτου» στην «λογική ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που επενδύει στον άνθρωπο». Ειδικά για τα ζητήματα της εργασίας ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι η «πλήρης απασχόληση με ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας» σε ένα περιβάλλον «με σύγχρονες εργασιακές σχέσεις που θα ρυθμίζονται με κοινωνικό διάλογο και συλλογικές συμβάσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου σημειώνοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «έχετε τραυματίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πολιτικό σύστημα». Ζητώντας «ισχυρούς θεσμούς, αξιόπιστους και ισχυρή δικαιοσύνη» ώστε «να νοιώθει ο πολίτης πως η δικαιοσύνης είναι για όλους». Αντίθετα – είπε- τα ζητήματα της δικαιοσύνης «όποτε ακουμπούν εσάς και τα στελέχη σας ρίχνετε σκοτάδι, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου και αυτή είναι η διαφορά της Δημοκρατικής Παράταξης από εσάς τους δύο».

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση λέγοντας πως «η κλιματική κρίση θα ανατρέψει όλους τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς» γι’ αυτό και «δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται επιφανειακά». Ζήτησε έναν «οργανωμένο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα