Νίκος Μπίστης: Μαδώντας την (Αριστερή και Κεντροαριστερή) μαργαρίτα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Νίκος Μπίστης
Ο Νίκος Μπίστης Eurokinissi

Ο Νίκος Μπίστης γράφει στο NEWS 24/7 για το νέο τοπίο στις σχέσεις Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που θα διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές, με αφορμή την κοινή παρουσία σε εκδήλωση των Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη.

Θα γίνει; Δεν θα γίνει; Τελικά μάλλον θα γίνει. Εκτός αν… Ο λόγος για την εκδήλωση Έφης Αχτσιογλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Διονύση Τεμπονέρα.

Αν κρίνουμε από αντιδράσεις και σιωπές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένοι, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι. Οι μόνοι ψύχραιμοι -cool που λέει η νεολαία- χωρίς ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα είμαστε εμείς στην Νέα Αριστερά.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε από νωρίς ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Ουδέποτε είπαμε ότι ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται με μια ευκαιριακή άθροιση δυνάμεων, πόσο μάλλον από μια συγκόλληση ή κοινή κάθοδο στις εκλογές. Και οι τρεις αυτές εκδοχές διατυπώθηκαν από την ηγεσία και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουμε διάλογο στα επίμαχα προγραμματικά ζητήματα, ενώ δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε σε κρίσιμα θέματα επικαιρότητας –επιστολική ψήφος, εξοπλισμοί F35– με τις συναινετικές, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι μάθαμε στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά: ο αναγκαίος διάλογος δεν είναι ασύμβατος με την πολιτική σύγκρουση και τούμπαλιν.

Η ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, το νέο τοπίο στις σχέσεις Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που θα διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές όχι απλώς μας αφορά αλλά θέλουμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη εξελίξεων. Η αναγκαία αλλαγή του χώρου θα ξεκινήσει από εμάς. Με επιμονή στο πολιτικό περιεχόμενο, στην αμφισβήτηση των ηττοπαθών και αναποτελεσματικών προσεγγίσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πρότασης πάνω στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: κοινωνική ισότητα, κλιματική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της δημοκρατίας μας.

Τόσο απλά, τόσο καθαρά

Γι’ αυτό εμείς δεν έχουμε ανησυχία για το τι θα πει η Έφη Αχτσιόγλου. Ο δε Αλέξης Χαρίτσης δεν κοιτάει πίσω από την πλάτη του μήπως φάει καμία μαχαιριά, φόβο που δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο δυστυχής Τεμπονέρας παραπέμπει ευθέως στη διατύπωση περί πέμπτης φάλαγγας, την οποία είχε εκστομίσει ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ματιά στο οργισμένο εναντίον του διαδίκτυο αρκεί. Διερωτώνται “πού το πάει”, συμφωνούν ότι “δεν είναι πλέον καλό παιδί” και τέλος, κάποιοι ανυπόμονοι ανακοινώνουν ότι “του κόβουν  την πίστωση”.

Εμείς ούτε θέλουμε, ούτε έχουμε την παραμικρή διάθεση να αναμειχθούμε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, είναι θέση αρχής για εμάς, από την οποία δεν θα παρεκκλίνουμε. Στο γενικότερο ζήτημα της ανασύνθεσης και ανασύνταξης του χώρου καλό είναι να θυμηθούμε τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη που επέμενε σε δυο πράγματα. Πρώτον, έλεγε, προηγείται ο προγραμματικός διάλογος. Χωρίς αυτόν όλα είναι στον αέρα. Και δεύτερον “όποιος θέλει κάτι παραπάνω, να ξέρει ότι έχουμε γραφεία και τηλέφωνο για να απευθυνθεί”.

Για να κυριολεκτώ, η Νέα Αριστερά θα έχει γραφεία και τηλέφωνο εντός των προσεχών ημερών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα