Νομοσχέδιο υπ. Δικαιοσύνης: Βαριές ποινές για τους εμπρηστές από αμέλεια – Φυλάκιση και για παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων

Νομοσχέδιο υπ. Δικαιοσύνης: Βαριές ποινές για τους εμπρηστές από αμέλεια – Φυλάκιση και για παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων
Φωτιά στον Έβρο SOOC

Ποιες οι αλλαγές που δρομολογούνται για αδικήματα σχετικά με τις φωτιές. Δίωξη των δικομανών και τέλος των ανώνυμων καταγγελιών.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενέκρινε την Παρασκευή (01/09) το υπουργικό συμβούλιο. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα.

Φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως τα 3 χρόνια αντιμετωπίζουν όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, οι οποίοι πλέον θα κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από 1 έως και 6 μήνες, κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο, όπως για όλα πια τα πλημμελήματα.

Ποινικά κολάσιμη είναι και η παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων. Η ποινή στις συγκεκριμένες  περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση όπου αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, τιμωρείται ακόμη και με ισόβια. Αυτό που αλλάζει όμως είναι ότι θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καταδίκης.

Επιπλέον φρένο επιχειρείται στις αναβολές, ακριβαίνοντας κατά πολύ το παράβολο που καταβάλλει ο δικηγόρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εαν καταδικαζόταν. Επίσης, τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες που θα μπαίνουν πια στο αρχείο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα