Νοσοκομείο Καρδίτσας: Το παρασκήνιο με τον 80χρονο και η επαναξιολόγηση

Νοσοκομείο Καρδίτσας: Το παρασκήνιο με τον 80χρονο και η επαναξιολόγηση
Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας EUROKINISSI

Οι μικροί γαλάζιοι εμφύλιοι λόγω πληθώρας ενδιαφερόμενων για τις θέσεις των διοικητών στα νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες το Υγείας θα αξιολογήσει εκ νέου όλους τους διοικητές

Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Πατέρα από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας χθες φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο… αυθόρμητη.

Και αυτό καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισαν από κοινού να διαμηνυθεί στον 80χρονο πρώην γυμνασιάρχη και πολιτευτή πως περιμένουν την παραίτηση του μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν χθες κατά τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου τέθηκε το ζήτημα επικράτησε οργή και ζητήθηκε άμεσα να παραιτηθεί ο κ.Πατέρας από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η παραίτηση καθυστέρησε μερικές ώρες να ανακοινωθεί καθώς εξετάστηκε από το Υγείας το ενδεχόμενο να δινόταν στη δημοσιότητα η παραίτηση μαζί με τον αντικαταστάτη του κ.Πατέρα. Αλλά καθώς οι αντιδράσεις όλο και φούντωναν, αποφασίστηκε τελικά να ανακοινωθεί χθες το μεσημέρι ότι ο κ.Κικίλιας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρώην πολιτευτή, σε μία επιχείρηση damage control.

Σημειωτέον ότι με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου κάλυψε απολύτως τον κ.Κικίλια, καθώς άλλωστε η απόφαση κινήθηκε πάνω στη λογική του ίδιου του υπουργού Υγείας “όποιος δεν κάνει, φεύγει”, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη.

Το κόμμα της ΝΔ άλλωστε με ανακοίνωση του απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε: “Περιπτώσεις αστοχιών η δική μας κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να διορθώσει όπως έκανε σήμερα” θέλοντας έτσι να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κατευνασμό των αντιδράσεων, οι οποίες αφορούσαν όχι μόνο την ηλικία του κ.Πατέρα, αλλά κυρίως την ιδιότητα του ως πρώην πολιτευτή (με τη ΝΔ, με τους ΑΝΕΛ και εν συνεχεία με το ΛΑΟΣ μέχρι την επιστροφή του στο γαλάζιο μαντρί το Μάιο του 2018, για την οποία ο ίδιος έλεγε τότε ότι ζήτησε ως αντάλλαγμα να αξιοποιηθεί), κόντρα στις δεσμεύσεις πως η κυβέρνηση αυτή δε θα επέλεγε πολιτευτές για θέσεις σε κρατικούς φορείς. Από τους 111 διοικητές νοσοκομείων που έχουν ανακοινωθεί οι 15 έχουν πολιτευθεί στο παρελθόν, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν επίσης οι περιπτώσεις απόστρατων.

Είναι άξιον προσοχής όμως ότι ο θόρυβος γύρω από την περίπτωση του κ.Πατέρα δεν ξεκίνησε από την αντιπολίτευση, αλλά από το εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ. Και δεν είναι βέβαια η μόνη περίπτωση που προκαλεί γαλάζιες εσωκομματικές αναταράξεις. Κάτι που σε ένα βαθμό οφείλεται και στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς για τοπική επιρροή αλλά και μεταξύ ενδιαφερόμενων για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων:

Κατά την προκήρυξη των θέσεων είχαν υποβληθεί 1.800 αιτήσεις! Σε πολλές περιπτώσεις πρότειναν ή προωθούσαν πρόσωπα και οι τοπικές της ΝΔ, όμως η επιτροπή έκρινε με βάση τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία, επέλεγε πέντε υποψήφιους και προωθούσε τα ονόματα και βιογραφικά τους στο Υγείας, που έπαιρνε την τελική απόφαση. Στην περίπτωση της Καρδίτσας και όχι μόνον, όσοι έμειναν εκτός, συχνά στελέχη της ΝΔ και οι ίδιοι, πυροβολούν κατά αυτών που επελέγησαν. Η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στα Κύθηρα Αδαμαντία Κορώνη παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του διοικητή του Τριφύλειου Νοσοκομείου, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων Κώστας Τρέλλης απειλεί να φέρει το θέμα στο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά την Παρασκευή.

Μαξίμου, Μοσχάτο και υπουργείο Υγείας πάντως απαντούν προς πάσα κατεύθυνση ότι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων υπογράφουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας. Δηλαδή εάν σε τρεις μήνες δεν έχουν πιάσει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, θα φεύγουν. Και θεωρείται βέβαιον ότι το Υγείας θα πάρει κάποια κεφάλια στο τρίμηνο, αφού σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα με ιδιαίτερη αυστηρότητα και προς παραδειγματισμό, κρίνοντας με βάση τα αποτελέσματα και όχι μόνον τα τυπικά προσόντα. Το 72% των νέων διοικητών διαθέτει μεταπτυχιακό, όμως θα πρέπει και στην πράξη να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση αυτή. Πάντως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει επαναξιολόγηση αυτή τη στιγμή.

Υπουργείο Υγείας: Έτσι έγινε η επιλογή των διοικητών

Πηγές του υπουργείου Υγείας επισήμαιναν για την επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία:

*”Ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι πτυχίο.

*Από τους επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού.

*Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων).

*Το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία).

*Σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κα), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.”

Τι προβλέπει το συμβόλαιο αποδοτικότητας που υπογράφουν οι διοικητές των νοσοκομείων

Οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, είναι οι εξής:

Α. Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι

Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων

Μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης

Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό)

Σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων

Β. Ποιοτικοί στόχοι

Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Μείωση χρήσης αντιβιοτικών

Μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων

Γ. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών

Ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα Νοσοκομεία

Πέτσας: Δεν πρόκειται για κομματικές επιλογές

Στα στοιχεία αυτά του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι “από το πλέγμα αυτών των στοιχείων είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές, αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες, δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα