Novartis: Κατατίθεται η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική- Στη Βουλή θα μείνει τελικά ο φάκελος

Novartis: Κατατίθεται η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική- Στη Βουλή θα μείνει τελικά ο φάκελος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στη Βουλή Eurokinissi

Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ.Παπαγγελόπουλου ενδέχεται να κατατεθεί σήμερα και θα είναι τέτοια ώστε η υπόθεση να μην επιστρέψει στη Δικαιοσύνη

Η ώρα της προανακριτικής για Novartis πλησιάζει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο της πρότασης θα είναι τέτοιο, που τελικά η επιτροπή η οποία θα συσταθεί θα αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης και δε θα επιστρέψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη, όπως ήταν ανοιχτό αρχικά. Σε κάθε περίπτωση η Βουλή αποφασίζει όπως είχε επικαλεστεί εξαρχής το Μαξίμου, όμως το τι θα αποφασίσει προδιαγράφεται σε σημαντικό βαθμό από τις κατηγορίες που θα περιγραφούν στην πρόταση.

Και τελικώς τα αδικήματα στα οποία θα αναφέρεται η πρόταση της ΝΔ θα αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και την παράβαση καθήκοντος και όχι στην ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, όπως είχε συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα. Η επικρατέστερη νομική ερμηνεία και για τα δύο αυτά αδικήματα, είναι ότι εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδια είναι η Βουλή και όχι η τακτική Δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι η προανακριτική ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την παραπομπή του κ.Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.

Η τελική μορφή της πρότασης της ΝΔ λαμβάνει υπόψη τις καταθέσεις προσώπων εμπλεκόμενων και θιγόμενων στην υπόθεση Novartis και κυρίως της εισαγγελέως Ελενης Ράικου, η οποία κατονόμασε τον κ.Παπαγγελόπουλο ως “Ρασπούτιν”, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σε προηγούμενες καταθέσεις είχε φωτογραφηθεί αλλά δεν είχε ρητά κατονομαστεί. Ταυτόχρονα πάντως η επιλογή κατηγορητηρίου που πρακτικά αποκλείει την επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη, θεωρείται πως θα ικανοποιήσει και τα στελέχη της σαμαρικής (και όχι μόνον) πτέρυγας, που ζητούσαν σκληρή στάση και μάλιστα και την παραπομπή του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε εξεταστικη επιτροπή.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν πλέον θα έχει επιστρέψει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι την πρόταση έχει προαναγγειλει ότι θα ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα