Novartis: Το δίδαγμα από το ειδικό δικαστήριο κατά Ανδρέα που δεν ξέχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Novartis: Το δίδαγμα από το ειδικό δικαστήριο κατά Ανδρέα που δεν ξέχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε με μία σολομώντεια λύση προκαταρκτική μόνο για Παπαγγελόπουλο και όχι για Τσίπρα, όπως επιθυμούσε ο Σαμαράς. Το παρασκήνιο της απόφασης και της διαρροής

“Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας”.

Με το σχόλιο αυτό σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες την πρόθεση του να προχωρήσει σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, όχι όμως και για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μία “σολομώντεια” βέβαια στην πραγματικότητα λύση, καθώς στη Νέα Δημοκρατία υπήρχαν δύο απόψεις: Η επιμονή του Αντώνη Σαμαρά να “πάει μέχρι τέλους” τον πρώην πρωθυπουργό και η πιο νηφάλια γραμμή που εξέφρασε δημόσια η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ενστερνίζονταν πολλοί μητσοτακικοί και καραμανλικοί, πως δε θα έπρεπε να συσταθεί εξεταστική, αλλά να συνεχίσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό η Δικαιοσύνη.

Η φρασεολογία που επέλεξε ο πρωθυπουργός διαρρέοντας την πρόθεση του μάλιστα σε πολλούς θύμισε την περίφημη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1989- 1990 η κυβέρνηση ΝΔ- Ενιαίου Συνασπισμού έστελνε σε ειδικό δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου: “Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του”.

Το δίδαγμα από το ειδικό δικαστήριο κατά Ανδρέα ήταν άλλωστε και ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων διαφωνούσαν με τη συγκρότηση εξεταστικής σε βάρος του κ.Τσίπρα και φαίνεται πως ο σημερινός πρωθυπουργός δεν το είχε ξεχάσει: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι είχε μετανιώσει για το ειδικό δικαστήριο, το οποίο θεωρείται ότι “ανέστησε” πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, αφού μετά την αθώωση του επέστρεψε στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει το “βρώμικο ΄89”. Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα μέσα στην αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου από εγκεφαλικό επεισόδιο είχε μάλιστα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

“Ο Κυριάκος δε θα κάνει το ίδιο λάθος με τον πατέρα του, να στείλει τον πολιτικό του αντίπαλο σε ειδικό δικαστήριο και να τον κάνει μάγκα στο τέλος”, εκτιμούσε έμπειρο στέλεχος της ΝΔ ήδη την περασμένη εβδομάδα. Και πράγματι ο πρωθυπουργός απέφυγε μία τέτοια κίνηση που θα συσπείρωνε το ΣΥΡΙΖΑ, θα έδινε λαβή στον κ.Τσίπρα να εμφανίζει εαυτόν ως πολιτικά διωκώμενο και ως δικαιωμένο στην περίπτωση αθώωσης του. Μητσοτακικά στελέχη μάλιστα σχολίαζαν ότι ενώ αυτή τη στιγμή η Novartis έχει καταγραφεί στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης ως μία υπόθεση την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει κατά των πολιτικών της αντιπάλων, εάν η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρούσε σε εξεταστική κατά του πρώην πρωθυπουργού, η κοινή γνώμη θα το εκλάμβανε ως πολιτικό ρεβανσισμό. Και ενώ η πολιτική ευθύνη αποδίδεται στην κάλπη, σε ένα δικαστήριο θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. “Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να σηκώσει ψηλά τον πήχυ για τη Novartis, χωρίς να έχει χειροπιαστά στοιχεία για αυτούς που κατηγορούσε και του γύρισε μπούμερανγκ. Δεν πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο λάθος” έλεγαν γαλάζια στελέχη.

Κατά βάθος υπήρχε όμως και ένας ακόμη λόγος που πολλοί στην κυβέρνηση δεν επιθυμούσαν την ένταση μίας εξεταστικής: Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και σε δεύτερο χρόνο ο εκλογικός νόμος απαιτούν ευρύτερη συναίνεση και κλίμα συναίνεσης με εξεταστικές δε μπορεί προφανώς να υπάρξει.

Στο σαμαρικό στρατόπεδο, επικρατούσε βεβαίως τελείως διαφορετική διάθεση. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα και στον απόηχο της δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έγινε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πριν καν ανακοινωθεί η (αναμενόμενη αφού υπήρχε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα) διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, οι σαμαρικοί έστελναν μηνύματα ζητώντας εξεταστική ή και προανακριτική και για τον ίδιο τον κ.Τσίπρα. Και αυτό παρόλο που από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δε θα μετέτρεπε το Κοινοβούλιο σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, απορρίπτοντας και την εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι προθέσεις του Μαξίμου πάντως ήταν εμφανείς, παρόλο που επίσημα από το γραφείο του πρωθυπουργού από την Παρασκευή, οπότε και έγινε γνωστό ότι η δικογραφία θα διαβιβαζόταν στη Βουλή, απλώς παρέπεμπαν τις αποφάσεις για αφότου θα έφτανε η δικογραφία στην Ολομέλεια και στα κόμματα. Η απροθυμία του Μαξίμου όμως να τοποθετηθεί, έδειχνε και τη διάθεση που υπήρχε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα η απόφαση να μην “στηθεί” εξεταστική και πολύ περισσότερο προανακριτική για τον κ.Τσίπρα ήταν δεδομένη εξαρχής.

Στον πρωινό καφέ χθες το πρωί συζητήθηκε εκ νέου η στάση της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός της ανακοίνωσης αποφάσεων σήμερα Τετάρτη, αλλά εν τω μεταξύ η δήλωση της κ.Μπακογιάννη στο Σκάι κατά της σύστασης εξεταστικής αναζωπύρωσε την αίσθηση εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Σημειωτέον ότι η κ.Μπακογιάννη, την οποία πολλοί στη ΝΔ θεώρησαν “λαγό” του Μαξίμου, είχε ταχθεί κατά και οποιασδήποτε έρευνας από τη Βουλή για τον κ.Παπαγγελόπουλο, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχει ασυλία, αρμόδια για να ερευνήσει το ρόλο του είναι η τακτική Δικαιοσύνη. Άποψη φυσικά τελείως αντίθετη από αυτή του άσπονδου φίλου της Αντώνη Σαμαρά.

Ο κίνδυνος η εσωκομματική διάσταση απόψεων να εξελιχθεί σε ανοιχτή εσωκομματική αντιπαράθεση ήταν που οδήγησε το Μαξίμου να διαρρεύσει από χθες το απόγευμα την πρόθεση του, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι είχε δηλώσει στο briefing ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ανακοίνωνε σήμερα τις αποφάσεις της δια του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρου Καλαφάτη. Όμως εν τέλει το Μαξίμου αν και επέμεινε στην απόφαση να μη συσταθεί εξεταστική για τον κ.Τσίπρα, “έκανε το χατήρι” στους σαμαρικούς να προχωρήσει σε προκαταρκτική για τον κ.Παπαγγελόπουλο, τον οποίο εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης είχε φωτογραφίσει προεκλογικά ως “Ρασπούτιν”. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν έγινε κανένα σχόλιο για την εξέλιξη, ενώ κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί πως είχε υπάρξει επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, άρα η πλευρά Σαμαρά ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του Μαξιμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα