Ντιμιτρόφ: Είναι πραγματικός συμβιβασμός γι' αυτό υπάρχουν δυσαρεστημένοι εκατέρωθεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ AP

"Ιστορικό βήμα" χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Απόλυτα σύμφωνος με την σημερινή δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία χαρακτήρισε "ιστορική" τη συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως "είναι σίγουρα ένα ιστορικό βήμα".

"Όταν παρουσίασα τη συμφωνία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου μας στα Σκόπια επικαλέσθηκα την τελευταία φράση της εισαγωγής της έκθεσης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1914, ότι δεν υπάρχει διέξοδος ούτε σωτηρία για μικρά έθνη ή μεγάλες χώρες άλλη από την αληθινή συμφιλίωση και ενοποίηση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την άποψη πως δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό για τους δύο λαούς από το να είναι πραγματικά κοντά. "Πιστεύω πως έτσι απελευθερώνεται ένα τεράστιο δυναμικό", είπε και προσέθεσε:

"Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας. Έτσι, πιστεύω ότι θα πάρουμε μαζί μας τον λαό, κάνοντας κάποια προσπάθεια για να εξηγήσουμε. Είναι πραγματικά ένας συμβιβασμός, έτσι έχουμε δυσαρεστημένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές. Όμως πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα κομμάτι Ευρώπης στο μέρος μας, στα Βαλκάνια".

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα και πως μπορούν να ξεπεραστούν, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Πιστεύω πως αν όλοι επικεντρώσουμε στη χώρα -και επειδή πρόκειται για ιστορικό σταυροδρόμι, χρειάζεται ιστορική ευθύνη για να κάνεις το σωστό: να σκεφτούμε τη χώρα, λιγότερο το κόμμα ή το δικό μας πολιτικό μέλλον, και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μογκερίνι: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας - ΠΓΔΜ

SHARE:

24Media Network