Ντιμιτρόφ: Πρώτα η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ και μετά η Βόρεια Μακεδονία

Ντιμιτρόφ: Πρώτα η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ και μετά η Βόρεια Μακεδονία
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια AP

"«Μέχρι την επόμενη εβδομάδα (...) το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” νομιμοποιείται να ακούγεται αδιαλείπτως" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος είναι μία έμμεση απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού Ζάεφ σε «Μακεδονία», ακόμα και μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τα δύο κοινοβούλια.

«Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα υπογραφεί το πρωτόκολλο εισδοχής στις Βρυξέλλες, το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” νομιμοποιείται να ακούγεται αδιαλείπτως», υπογράμμισε ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

«Τη στιγμή εκείνη τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα γίνει το συνταγματικό όνομα», διευκρίνισε ο Ντιμιτρόφ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του υποστήριξε πως τυπικά ο Ζάεφ έχει ακόμη αυτό το δικαίωμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επιδείξει καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν».

«Βρισκόμαστε σε απολύτως μεταβατική κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα, όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει κι επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα