Ο Άδωνις προανήγγειλε εργασιακό μεσαίωνα, αλλά “ξέχασε” την ανάπαυση

Ο Άδωνις προανήγγειλε εργασιακό μεσαίωνα, αλλά “ξέχασε” την ανάπαυση
Menelaos Myrillas/SOOC

Σε διευκρινιστική δήλωση υποχρεώθηκε ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης μετά τη θύελλα αντιδράσεων για 16ωρη εργασία. Τα μαζεύει ή μας δουλεύει;

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης για θέσπιση 16ωρης εργασίας την ημέρα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διευκρινιστική δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ προανήγγειλε ευθαρσώς ότι η νέα εργασιακή νομοθεσία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (στην καρδιά του καλοκαιριού, για προφανείς λόγους) “έχει ρυθμίσεις που μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, γιατί καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πράγματα που είναι περισσότερα φιλελεύθερα.”

Δήλωσε ειδικότερα ότι “θα μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες” και στο ερώτημα αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, απάντησε, “αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται”.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που προανήγγειλε όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν σταματά εκεί. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επιπλέον: “Θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών”.

Στη συνέχεια όμως και αφού είχε προκληθεί οργή στην κοινή γνώμη, ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Με δύο οκτάωρα και 11ωρη ανάπαυση δε φτάνει βέβαια το 24ωρο, καθώς προφανώς 16 συν οκτώ μας κάνει 27. Πηγές του Εργασίας διευκρίνιζαν στη συνέχεια πως δεν ισχύουν τα δύο οκτάωρα, υπενθυμίζοντας ότι το ανώτατο που ορίζει ο νόμος είναι 13 ώρες εργασίας και 11 ώρες ανάπαυσης.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Γεωργιάδη, ζήτησε “να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα”.

“Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους.

Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες.

Και αυτό – κατά τον κ. Γεωργιάδη – θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας.

Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα και το ΚΚΕ ήδη αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Γεωργιάδη, απειλώντας με κινητοποιήσεις.

“Μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη”, ο νέος υπουργός εργασίας, Ά. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το “δικαίωμα” στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “παράλληλη απασχόληση”, σχολίασαν σαρκαστικά από τον Περισσό.

“Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των – ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός”, τονίζει το ΚΚΕ.

Επισήμανει δε ότι: “Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν “εθελοντική” 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε “πολυεργαλεία” θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των “τριετιών”.”

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει: “Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το “έκτρωμα”. Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα