Τσίπρας στην ΕΡΤ: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου – Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου – Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει
Φωτό αρχείου: Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και πως θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Παραδέχτηκε την κόπωση της μεσαίας τάξης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το "παιχνίδι μπορεί να γυρίσει". Προανήγγειλε την τροπολογία για την κατάργηση της αύξησης του αφορολόγητου, η οποία έρχεται την Παρασκευή στη Βουλή.

Για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου, την μετάβασή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης, η οποία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, μίλησε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ1. Ο κ. Τσίπρας που ήταν καλεσμένος στον Σεραφείμ Κοτρώτσο και στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” ανέφερε ότι ήταν “λάθος μας που δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης του λαού” και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ψηφίσει την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Κάλεσε παράλληλα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει την τροπολογία για τη μείωση του αφορολόγητου την ερχόμενη Παρασκευή καθώς και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. “Κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η Βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν” είπε και συμπλήρωσε: “Υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν την ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες. Καλώ, λοιπόν, την αντιπολίτευση να έρθει στην Βουλή και να τα ψηφίσει”.

Μίλησα με ειλικρίνεια στο λαό

Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενώ σε ερώτηση για τις επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ανέφερε ότι “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης”, σχολίασε και επέκρινε τη ΝΔ δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε, ωστόσο, ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.

“Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει” ανέφερε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της.

Λάθος μας που δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης του λαού

Κάνοντας την αυτοκριτική του ο πρωθυπουργός είπε ότι “έχοντας δει τι καταφέραμε, το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού, που είπε δεν αντέχω” και συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας. “Δεν θεωρώ υπερβολικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για ένα κόμμα που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Υπερβολικό θεωρώ το πόσο ανέβηκε η ΝΔ. Το ζήτημα είναι αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο;”πρόσθεσε. 

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη σχολίασε πως η “μεγαλύτερη αλαζονεία της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης. Ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση'”. Όπως υπογράμμισε αυτή η στάση κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι “δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Γιατί εκεί πήγαινε η συζήτηση. Ποιος θα βάλει τους δικούς του. Ο κ.Σαμαράς συνεχίζει αυτή την λογική κατατρομοκράτησης των δικαστών. Αυτές τις συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πράξει με βάση τις εγγυητικές του αρμοδιότητες

 Ο πρωθυπουργός για την στάση που θα κρατήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πράξει με βάση τις αρμοδιότητές του και θα βρει τον τρόπο. Εγώ δεν θα εμπλέξω τον ΠτΔ σε πολιτικές αντιδικίες. Στον ελληνικό λαό είναι ξεκάθαρο τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία. Ο ΠτΔ έχει αποδείξει ότι τιμά πλήρως αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει για τον ρόλο του”.

Έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε το αποτέλεσμα

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα ενόψει εθνικών εκλογών είπε ότι το πως θα ψηφίσει ο λαός στις 7 Ιουλίου δεν είναι προδιαγεγραμμένο. “Σε αυτή την μάχη το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή.

Το 2015 η ΝΔ πήγαινε την χώρα στον γκρεμό. Εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Τώρα ήρθε η ώρα και για την μεσαία τάξη να εισπράξει τις θετικές συνέπειες αυτής της πορείας. Εχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και στο ερώτημά σας αν γυρίζει θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου «Και όμως γυρίζει»” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Βενιζέλος έφυγε η γραμμή του έμεινε

Για την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τιο ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “ο κ.Βενιζέλος έφυγε αλλά η γραμμή του παραμένει στο ΚΙΝΑΛ” και ευχήθηκε να μπορούσε να αλλάξει φιλοσοφία στο κόμμα.

“Θα ήμουν πολύ ευτυχής” συμπλήρωσε “αν η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ότι αφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στον προοδευτικό χώρο και η διάθεση μας για συνεννόηση και διάλογο είναι συνεχής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τη δική μας πλευρά χωρίς καμιά ανταπόκριση”.

 Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας

Επίσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μίλησε για “ψευτοδιλήμματα” του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού “καθάρισε” όσους ήταν μαζί του στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και σημείωσε ότι “το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας”. Και κατέληξε λέγοντας ότι “το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα