Ο απολογισμός της επίσκεψης Μάας σε Αθήνα και Σκόπια

Ο απολογισμός της επίσκεψης Μάας σε Αθήνα και Σκόπια
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας Eurokinissi

Το Βερολίνο στρέφει τώρα την προσοχή του στο δημοψήφισμα.

Δυο ήταν τα θέματα για τα οποία βρέθηκε εδώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαικο Μάας, ο οποίος επέλεξε την Αθήνα ως τελευταίο προορισμό στην περιοδεία του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρώτο ήταν  η συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια οπου εξέφρασε  την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν Ελλάδα και Σκόπια και ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαακ.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Η Γερμανία επιθυμεί διακαώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι θετικό και καθόλου τυχαία, επισκέφτηκαν τα Σκοπια αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ανγκελα Μέρκελ.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το μεταναστευτικό όπου το Βερολίνο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το πως έχει εξελιχθεί η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε λύση στο θέμα του μεταναστευτικού όπου θα αναλαμβάνουν όλοι ευθύνες. Μπορεί να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν μπορεί να επικαλείται κανείς και να προσφεύγει μόνο στα δικαιώματα που του παρέχει η ΕΕ και να παραμερίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, είπε χαραχτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το Βερολίνο πλεον στρέφει την προσοχή του στο δημοψήφισμα,καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό συμμετοχής και ένα θετικό αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση στην ίδια την Γερμανιδα καγκελάριο η οποία έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στη γειτονική χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα