Ο Δένδιας, η επανίδρυση και οι “κυνηγοί φαντασμάτων”

Διαβάζεται σε 3'
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας EUROKINISSI

Τις ερμηνείες πως η ομιλία του υπουργού Άμυνας στο συνέδριο της ΝΔ ήταν επικριτική προς την κυβέρνηση απέρριψε ο Π.Μαρινάκης.

Η ομιλία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, και ιδίως η αναφορά στην “επανίδρυση του κράτους” προκάλεσε σχόλια.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πολλοί είδαν την ομιλία Δένδια ως μία ακόμη προσπάθεια να εμφανιστεί ως εκφραστής της καραμανλικής δεξιάς και να καλλιεργήσει προφίλ πιθανού διαδόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέλλον.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι είδαν έμμεση κριτική του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση για αποτυχία όσον αφορά στην μεταρρύθμιση του κράτους.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, απάντησε εμμέσως και στις δύο ερμηνείες. Ειδικότερα ερωτηθείς στο briefing εάν η αναφορά Δένδια στην ανάγκη “επανίδρυσης του κράτους” συνιστά κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης είπε:

“Ο υπουργός Άμυνας παρέθεσε σειρά από επιτυχίες της κυβέρνησης στην οποία μετέχει και ο ίδιος. Προέβη σε μία σειρά από διαπιστώσεις και προτάσεις. Είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας για το κράτος, θυμίζοντας μία σωστή πρόταση του Κώστα Καραμανλή”.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε με νόημα: “Δε χρειάζεται να κυνηγάνε κάποιοι φαντάσματα. Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το υπουργικό συμβούλιο, όλοι είναι απολύτως συντεταγμένοι στο μεγάλο στόχο βελτίωσης της καθημερινότητας. Και αυτό φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων και από την πολιτική που ασκείται”.

Τι είπε ο Δένδιας και τι κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ το Σάββατο ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει ότι πρέπει “να επαναδιατυπώσουμε το μέγα πρόσταγμα του Κώστα Καραμανλή, της επανίδρυσης του κράτους. Η επανίδρυση του κράτους είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ”.

Η “επανίδρυση του κράτους” ως γνωστόν αποτέλεσε ένα από τα βασικά πολιτικά συνθήματα του Κώστα Καραμανλή ως προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού.

Με ανακοίνωση του στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι: “Είκοσι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναφέρει ως διακύβευμα την επανίδρυση του κράτους. Το σύνθημα, δηλαδή, με το οποίο ξεκίνησε η ΝΔ την κυβερνητική της θητεία το 2004. Το γεγονός ότι ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ διαπιστώνει σήμερα, ενώπιον του συνεδρίου της, ότι το κράτος χρειάζεται επανίδρυση, μετά από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, λέει πολλά.

Ο πρωθυπουργός των Τεμπών, των υποκλοπών, των διαρροών προσωπικών δεδομένων και της ανασφάλειας δεν έχει πείσει ούτε τους υπουργούς του. Δυστυχώς όμως για τον τόπο, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή για καμία επανίδρυση. Μόνο για περαιτέρω απορρύθμιση, την οποία επιτελεί με γοργούς ρυθμούς.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα