ΝΔ: Συνέδριο – πρέσινγκ στους δυσαρεστημένους δεξιούς

Διαβάζεται σε 4'
Στιγμιότυπο από το 15ο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο
Στιγμιότυπο από το 15ο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο Menelaos Myrillas / SOOC

Μηνύματα κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές έστειλαν κατά το 15ο συνέδριο της ΝΔ κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, ανεβάζοντας τους τόνους για να συσπειρώσουν τη γαλάζια βάση

Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί για το ενδεχόμενο διαρροών προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, για αυτό και το 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος εξελίχθηκε σε “πρέσινγκ” στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.

Τη γραμμή έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία στην έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ την Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε (χωρίς να τον κατονομάσει) στον κ.Βελόπουλο πέντε φορές. Ενώ άφησε αιχμές και για μικρότερα κόμματα και για τον “δεξιό λαϊκισμό”.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα το δεξιό ψηφοφόρο που σκέπτεται να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας, ότι αυτή τελικά μπορεί να δρομολογήσει “ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, αναστατώνοντας συνολικά τη ζωή του. Και τώρα όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ξαφνικά παύουν να ισχύουν, αλλά ύστερα είναι αργά.”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, κομματικά στελέχη, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί, που ανέβασαν μάλιστα τους τόνους προκειμένου να συσπειρώσουν παραδοσιακούς νεοδημοκράτες.

Τα μηνύματα προς τους δυσαρεστημένους δεξιούς

Το αφήγημα των στελεχών της ΝΔ συνοψίζεται ειδικότερα στα εξής μηνύματα:

  • Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και άρα και της οικονομίας
  • Τυχόν χαλαρή ψήφος μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα και οι ψηφοφόροι να το μετανιώσουν
  • Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει μήνυμα, ξέρει τα λάθη και τα προβλήματα
  • Εναλλακτική στη ΝΔ δεν υπάρχει, μόνο το χάος
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνασπιστεί για να ρίξουν την κυβέρνηση
  • Βελόπουλος και λοιπά μικρά δεξιά κόμματα είναι πατριδοκάπηλοι
  • Η ΝΔ μπορεί να διαπραγματευτεί στην ΕΕ θέματα όπως η αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Οι προειδοποιήσεις των υπουργών

Το αφήγημα αυτό επομένως υποστήριξαν κορυφαίοι υπουργοί. Την ένταση ανέβασε μάλιστα ακόμη και ο συνήθως χαμηλών τόνων Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε μάλιστα ότι: “Το μήνυμα που υποτίθεται θα σταλεί κατά της κυβέρνησης, τελικά θα στραφεί κατά εκείνων που θέλουν να το στείλουν”. Ενώ διαβεβαίωσε τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες ότι: “Δεν χρειάζεται κανένα καμπανάκι για να καταλάβουμε τα όποια λάθη έχουν γίνει.” Και εκτίμησε ότι λάθος μήνυμα στις εκλογές θα οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση.

“Όσο και εάν έχουν υπάρξει στεναχώριες από επιμέρους χειρισμούς, αυτές οι μικρές μας στεναχώριες δε θα μας επιτρέψουν να βλάψουμε την πατρίδα, φέρνοντας στη χώρα πολιτική αστάθεια”, δήλωσε με νόημα από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατήγγειλε δε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και φώναξε στους συνέδρους: “Θα τους αφήσουμε;”

Έδωσε επίσης το στίγμα εκλογικής δραστηριοποίησης λέγοντας: “Θα τρέξουμε πόρτα πόρτα, θα πάμε σε όλες τις πλατείες. Χωρίς αλαζονεία αλλά με πίστη στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας”.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας από τη δική του πλευρά μεταξύ άλλων δήλωσε: “Διευρυνόμαστε δε μεταλλασσόμαστε. Γιατί το μπλε μένει πάντα μπλε, δεν ξεθωριάζει.” Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει “Να επαναδιατυπώσουμε το μέγα πρόταγμα του Κώστα Καραμανλή, της επανίδρυσης του κράτους. Η επανίδρυση του κράτους είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ”.

“ΝΔ ή χάος”

Συναγερμό σήμανε στους δεξιούς ψηφοφόρους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

“Προς Θεού, οι εκλογές αυτές δεν έχουν χώρο για ένα απλό μήνυμα”, είπε. “Ο μόνος λοιπόν τρόπος να διορθώσουμε και αυτά που μας ενοχλούν, είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε καταφέρει”, υποστήριξε επίσης ο κ. Μαρινάκης. Ενώ παρουσίασε ως μόνη εναλλακτική της ΝΔ το χάος, λέγοντας με νόημα “το έχουμε ζήσει στο πετσί μας και δεν πρέπει να επιστρέψει.”

Ο δε υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος και προειδοποίησε πως όσες φορές ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την ψήφο ως χαλαρή υπήρξαν συνέπειες.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ζήτησε: “Ένα αποτέλεμα στις ευρωεκλογές που δε χωρεί καμία αμφισβήτηση”.

Ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι: “Η ΝΔ είναι το κόμμα της λαϊκής μεσαίας τάξης το σύγχρονο πατριωτικό κόμμα της Ελλάδας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα