Ο διπλός πολιτικός στόχος του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη

Ο διπλός πολιτικός στόχος του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη
Αλέξης Τσίπρας. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί «επιτυχημένης διακυβέρνησης» και «παροχών», με προοδευτικές προτάσεις ανακούφισης εργαζομένων και μεσαίας τάξης αναμένεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ. Στο βάθος οι «κάλπες» που έρχονται.

Δυο «απαντήσεις», όπως φαίνεται, θα επιδιώξει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο. Η πρώτη αφορά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτιμήσει ως επικοινωνιακά τρύκ συγκάλυψης μιας πολιτικής υπερ των ελίτ. Η δεύτερη (και πιο σημαντική) αφορά τις ανάγκες των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να «απαντηθούν» με το εναλλακτικό πρόγραμμα που θα παραθέσει αλλά και τη προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η οποία θα το εφαρμόσει.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην σύμπρωτεύουσα την Παρασκευή το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, θα επισκεφθεί το πρωί του Σαββάτου τα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης όπου θα έχει επαφές κυρίως με εκπροσώπους φορέων της οικονομικής ζωής της πόλης, ενώ το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη θα κορυφωθεί την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι με την συνέντευξη τύπου, όπου θα δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας.

«Φύλλο και φτερό» οι υποτιθέμενες παροχές του Μητσοτάκη

Ο άμεσος στόχος της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη θα είναι η ανάδειξη του ψευδεπίγραφου χαρακτήρα των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει συνολική κριτική αποδόμησης των μέτρων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός. Εστιάζοντας τόσο στον κοινωνικά μεροληπτικό χαρακτήρα τους όσο και στο ότι αποτέλεσαν ουσιαστικά επικοινωνιακό «τρύκ» δίχως αντίκρισμα.

Ήδη θυμίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει τον εμπαιγμό των νέων εργαζόμενων που άκουσαν από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα ενισχυθούν «με 600 ευρώ» εφόσον προσληφθούν ενώ στη πραγματικότητα επρόκειτο για κίνητρο 100 ευρώ το μήνα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Παράλληλα έχει επισημάνει ότι οι επιδοτούμενες θέσεις νέων θα δίνουν την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν πρίν σε απολύσεις. Στον αντίποδα θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιπροτείνει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, με παράλληλη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέτρα ρύθμισης του ωραρίου που θα συνιστά κατάργηση του νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αγορά για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια τονίζει η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Επίσης κριτική έχει ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην εξαγγελία για απαλλαγές φόρου για γονικές παροχές. Σημειώνει πως κατά βάση στοχεύουν στις ελάφρυνση των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι στα ευρεία λαϊκά στρώματα. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ακρίβεια =τόσο στα ήδη βασικής κατανάλωσης όσο και στην ενέργεια- είναι «ασπιρίνες». Ενδεικτική είναι η αναφορά που έκανε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου χθες από την Θεσσαλονίκη. Είπε πως «η ακρίβεια είναι το κεντρικό ζήτημα που αυτή τη στιγμή χτυπά την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη διότι δεν παρενέβη στην αγορά ενέργειας -και εξακολουθεί να μην παρεμβαίνει-, ενώ τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε δεν μπορούν επ’ ουδενί να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά. Η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 1 δισ. μέχρι τον Μάρτη και ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ως λύση πρόγραμμα 150 εκατ. Είναι προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να προστατεύσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το κύμα της ακρίβειας».

Μάλιστα ως τεκμήριο των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επκαλείται το ότι ήδη άρχισαν οι «διαρροές» από τα Μέγαρο Μαξίμου για νέο πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2022. Ένα στοιχείο, δηλαδή, που δείχνει πως ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση κατανοεί την ανεπάρκεια του αφηγήματός της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώντας πως δεν έχει σαν στόχο του την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών αλλά την εφαρμογή ενός σχεδίου στήριξης της κοινωνικής ελίτ.

Η προοδευτική διακυβέρνηση

Η κριτική στις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, είναι μόνον το ένα σκέλος των στοχεύσεων του Αλέξη Τσίπρα. Σημαντικότερη -προοπτικά- θεωρείται η ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει και την βάση ενός διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ακριβώς γιατί αυτά τα στοιχεία θα αναδείξουν την εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας. Προφανώς η διέξοδος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μια και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο παρατεταμένης αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής που αντικειμενικά ολοκληρώνεται με τις επερχόμενες εκλογές. Είτε αυτές γίνουν πρόωρα (πράγμα που θεωρούν το πιθανότερο στην Κουμουνδούρου) είτε στην λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη θα εστιάσει στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να κυβερνήσει, παραθέτοντας ένα σαφές, συγκριμένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Κορμός του προγράμματος αυτού θα είναι οι επεξεργασίες που έχει ως τώρα πραγματοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεκριμένους τομείς και υπερψηφίστηκαν με συντριπτικά θετικά ποσοστά στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο.

Όμως στην ομιλία του αναμένεται να υπάρξουν κάποιες πιο στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα που θα απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες της συγκυρίας. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται έχει έντονο κοινωνικό πρόσωπο με προτάσεις ενάντια στην ανεργία, την ακρίβεια, τους μισθούς και το ιδιωτικό χρέος. Επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για την πανδημία και την αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όμως δεν θα μείνουν εκτός ατζέντας και άλλοι τομείς όπως η ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα ειδική μνεία θα γίνει σε μέτρα για την μεσαία τάξη αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει όλο το τελευταίο διάστημα ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με το κοινωνικό αυτό στρώμα, στόχος που σε σημαντικό βαθμό θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα