Σαμαράς: Είμαι εδώ. Εκλογές 25 Ιανουαρίου

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ -ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ -ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) EUROKINISSI

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν αυτό που δεν έκαναν οι βουλευτές, δηλαδή “να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα” και μίλησε απευθυνόμενος και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Με τη φράση “είμαι εδώ” την οποία επανέλαβε τρεις φορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, έθεσε τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης και απευθυνόμενος ουσιαστικά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, διαμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσει σε περίπτωση ήττας.

Ο κ.Σαμαράς εμφάνισε εαυτόν ως εγγυητή της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας και εγκαινίασε τη στρατηγική του φόβου και της πόλωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα πορευθεί στις κάλπες.

Η Ν.Δ ειδικότερα θα επενδύσει σε δύο λέξεις, αλήθεια και ευθύνη, όπως έλεγε στη συνέχεια ανώτερη κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας αισιοδοξία ακόμη και για νίκη στις εκλογές. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη ΝΔ και ο κ.Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ειδικά σε ότι αφορά σε οικονομία, διαπραγμάτευση με την τρόικα και εξωτερική πολιτική. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν, αλλά η ψαλίδα κλείνει και φτάνει στα όρια στατιστικού λάθους

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον μάλιστα κάθε άλλο παρά ανησυχεί για το υπό σύσταση νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, με το σκεπτικό “Μας αρκεί να κόψει έστω και μία μονάδα από το ΣΥΡΙΖΑ”

Στην κριτική ότι το Μαξίμου δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος, η ίδια πηγή απαντούσε χαρακτηριστικά: “Δώσαμε την ευθύνη στους βουλευτές, οι 13 από τους 25 ανεξάρτητους ανταποκρίθηκαν, ορισμένοι άλλοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι υπέκυψαν στην τρομοκρατία.

Η Ν.Δ θα προβάλλει επίσης το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έπεσε από μία κοινοβουλευτική μειοψηφία και θα επιμείνει στην ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Χρυσή Αυγή, στην οποία αναφέρθηκε στη δήλωση του και ο κ.Σαμαράς. “Να δούμε ποιοι θα φύγουν με ελικόπτερα” προσέθετε η ίδια πηγή, προβλέποντας εξακομματική Βουλή.

Υποστήριξε επίσης ότι εάν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ, μπορεί η διαπραγμάτευση να κλείσει on time, καθώς τα έσοδα πηγαίνουν καλά και σημείωσε ότι τελικά ενώ αρχικά επικρατούσε το σενάριο της 1ης Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε η εκλογές να διεξαχθούν όσο νωρίτερα γίνεται δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου, ώστε να συνδεθεί η ημερομηνία καλύτερα με την παράταση του πρόγραμματος.

Ολόκληρη η δήλωση του κ.Σαμαρά

«Η χθεσινή τραγωδία με θύματα δυστυχώς προκαλεί μεγάλη οδύνη σε όλο το λαό μας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και τη συμπαράστασή μου σε κάθε οικογένεια που πληγώθηκε. Και θέλω βέβαια να ευχαριστήσω εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, Ελλάδας και Ιταλίας, που σε μια γιγαντιαία και πρωτόγνωρη επιχείρηση, που ακόμα συνεχίζεται, έσωσαν και σώζουν εκατοντάδες ζωές επιβατών από την πυρκαγιά του πλοίου στην Αδριατική. Και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα είχαμε την τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει Πρόεδρο η σημερινή Βουλή. Και για να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και που δεν τις θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους, τη φωνή της λογικής και του Εθνικού συμφέροντος: Και ψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Τους ευχαριστώ όλους.

Δυστυχώς, μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη Χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όλοι όσοι καταψήφισαν φέρνουν ακέραιη την ευθύνη για μιαν εξέλιξη που δεν την ήθελε η Ελληνική κοινωνία.

Αυτό που δεν έκανε η Βουλή, είναι τώρα η ώρα να το κάνει ο ίδιος ο λαός! Να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει στη Χώρα τη σταθερότητα. Να μείνουμε στη σταθερή πορεία δηλαδή των μεταρρυθμίσεων και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια. Οριστικά. Και τελειωτικά...

Καταφέραμε τόσο πολλά να κάνουμε μέσα σε δυόμιση χρόνια και να φτάσουμε τόσο κοντά στην τελική λύτρωση. Δεν πρόκειται ο ίδιος ο λαός να αφήσει να επιστρέψουμε στην κρίση, στην απομόνωση, στα ελλείμματα, στον αναγκαστικό δανεισμό. Δεν πρόκειται ο ίδιος ο λαός να αφήσει τις δικές του θυσίες του να πάνε χαμένες...

Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Η Χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Συμμερίζομαι την αγωνία κάθε Έλληνα και είμαι εδώ, για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της Χώρας. Το έργο μας από την αρχή ήταν πολύ δύσκολο, φτάσαμε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η Χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς να κινδυνεύσουν ούτε οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και η Ανάκαμψη που ήδη έχει αρχίσει. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Στις τέσσερις εβδομάδες ως τις εκλογές, ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια, ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του, στην πιο καθοριστική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Όλη την αλήθεια για το πού βρίσκεται η Χώρα σήμερα, για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην οριστική έξοδο από την κρίση. Αλλά και να μάθει ο λαός την αλήθεια για το πόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε στην πιο βαθιά και στην πιο δραματική κρίση. Για το πού δηλαδή οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης. Για τα ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όσοι ξαναβάζουν τη Χώρα σε περιπέτειες, πάνω στην στιγμή που είχε σταθεροποιηθεί...

Είναι, όμως, τώρα η ώρα της Δημοκρατίας! Και Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη. Όχι συκοφαντίες, όχι ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όχι λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί και τρομοκρατία.

Αλήθεια και ευθύνη! Αλήθεια προς τον κόσμο. Και ευθύνη απέναντι στο Εθνικό συμφέρον. Τώρα ήλθε η ώρα του λαού! Και να μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι η νίκη θα είναι δική μας».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Εξ αρχής ήταν σαφές πως οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν επρόκειτο να μεταβληθούν σε σχέση με τη δεύτερη ψηφοφορία. Πράγματι το Σταύρο Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές -ούτε ένας παραπάνω- ενώ 132 δήλωσαν παρών.

Εξάλλου παρά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, η αίσθηση ήταν πως και η κυβέρνηση δεν φιλοδοξούσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συμβιβαστεί με την ιδέα τη κάλπης- δεν έκρυψε άλλωστε στη συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ ότι οι εκλογές “τον βολεύουν”.

Συντεταγμένα παρών ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, παρά τις φήμες ή ελπίδες περί του αντιθέτου. Στο παρών επέμειναν και ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Νίκη Φούντα, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Βύρων Πολύδωρας.

Παρά τα σενάρια, στάση δε μετέβαλε ούτε η Χρυσή Αυγή, γεγονός που φάνηκε από την πρώτη ψήφο του Χρήστου Παππά στο Επικρατείας. Οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος πάντως δεν έχασαν την ευκαιρία για φασαρία μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, καθώς ξεκινά προεκλογική περίοδος με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα προφυλακισμένη.

SHARE: