Ο Ερντογάν κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη

Βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βλέπουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Ν.Υόρκη και εκτιμούν πως μπήκε θετική ατζέντα ξανά στο τραπέζι. Ο Ερντογάν έθεσε βέβαια και το ζήτημα των οκτώ.

Με την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας, επισφραγίστηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές διαπίστωναν ειδικότερα βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συναντηση τον Ιούλιο στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και εκτιμούσαν πως μπήκε ξανά θετική ατζέντα στο τραπέζι. Ο Ερντογάν έκανε βέβαια την αναμενόμενη αναφορά στο θέμα των οκτώ, αλλά το ζήτημα απασχόλησε ελάχιστα δευτερόλεπτα τη συζήτηση και από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντιληφθεί πως η απάντηση της Αθήνας θα παραμείνει σταθερή σε αυτό το ζήτημα.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση ήταν τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Τσίπρας τόνισε στον κ.Ερντογάν την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίου που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθουν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συμφωνηθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασιας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκιας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Επίσης ο πρωθυπουργός εθεσε το ζητημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Ειδικότερα οσον αφορά την εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ.Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Από την ελληνική πλευρά αξιολογείται ως σημαντικό ότι με τη σημερινή συναντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα και στον οικονομικό τομέα. Η ακτοπλοϊκη συνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονικης προχωρά με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι. Επί τάπητος τέθηκε επισης και η αναγκαια ενισχυση της συνεργασιας στον Τουρισμό ωστε να προχωρησει η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λυση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκινηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλιες στο Κραν Μοντανά.

Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι υποστηρίζουν την επικείμενη συναντηση Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα Ασφαλείας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλα και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα