Το δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Dimitris Kapantais/SOOC

Ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα.

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για την ανάγκη να βρεθούν «νέοι δημιουργικοί δρόμοι» στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ τέθηκαν επί τάπητος οι εντάσεις που επικράτησαν το περασμένο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες».

Μια αναφορά του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, σκίασε στιγμιαία το κατά τα λοιπά θετικό κλίμα της επίσκεψης. Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και εξέφρασε προσδοκίες «για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Η φράση αυτή του Ερντογάν προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε ξανά το λόγο.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες υπέγραψαν κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο» όπως σημειώνεται.

Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται, στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το δώρο του Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Νωρίτερα, αφιχθείς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ερντογάν προσέφερε ένα συμβολικό δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον διπλωματικό του σύμβουλο να βγει από την αίθουσα που υπογραφόταν η διακήρυξη και να φέρει ένα βιβλίο, το οποίο έκανε δώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Το βιβλίο αυτό ήταν η έκδοση της Τουρκικής Προεδρίας για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, όπως εξήγησε ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έχει επικαιροποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει και τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δώρο παρέλαβε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Ελένη Μπούρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει τηρήσει διαφορετική στάση από την Ελλάδα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει επανειλημμένα εγκαλέσει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Έχει, επίσης, διαφωνήσει με τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ έχει καταφερθεί κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα