Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός για την πΓΔΜ και την Αλβανία και το ραντεβού στις Βρυξέλλες

Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός για την πΓΔΜ και την Αλβανία και το ραντεβού στις Βρυξέλλες
Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov Eurokinissi

Γαλλία, Ολλανδία και Δανία κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα το χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ, με Γερμανία και Ελλάδα να ζητούν πρόσκληση τώρα. Τα συμπεράσματα θα ενσωματωθούν στις αποφάσεις της αυριανής Συνόδου

Τα συμπεράσματα του χτεσινού συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία αναμένεται να ενσωματωθούν στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις με τους ομολόγους του, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και όχι τη δημιουργία νέων προβλημάτων.

Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ορίστηκε η ημερομηνία (Ιούνιος 2019) που θα οριστικοποιήσει τις δυο πολυπόθητες ημερομηνίες.

Το συμβούλιο γενικών υποθέσεων λίγο έλειψε να τιναχτεί στο αέρα καθώς η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εξέφρασαν αντιρρήσεις στο να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ και στην Αλβανία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. 

Οι δύο χώρες διατύπωσαν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους σε σχετικό non paper.

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε η Γερμανία η οποία είχε επίσης ταχθεί υπέρ του να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες.

Το Βερολίνο κάλεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία να μην εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια. Ωστόσο, η γερμανική επιθυμία δεν απεδείχθη αρκετή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα