Ο Γιώργος Παπανδρέου, προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με θέμα «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»// Στη φωτογραφία ο Γιώργος Παπανδρέου.(EUROKINISSI)
ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με θέμα «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»// Στη φωτογραφία ο Γιώργος Παπανδρέου.(EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην ίδρυση νέου κόμματος προχωρά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πολιτικός σεισμός στην Κεντροαριστερά. Το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις. Τι αναφέρει σε δήλωσή του

"Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα", τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας νέο κόμμα το οποίο θα ανακοινώσει στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη.

"Η Ελλάδα δεν θα υπερβεί την κρίση εάν δεν αλλάξει οριστικά με σχέδιο και θεσμούς", τόνισε.

Το όνομα και το καταστατικό δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στο Πρωτοδικείο, ωστόσο πιθανότερο είναι το "Κίνημα Αλλαγής" και έμβλημα το τριαντάφυλλο.

Τις τελευταίες ημέρες, είχαν ενταθεί οι πιέσεις προς τον κ. Παπανδρέου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που του ζητούσαν να μην ξεκινήσει εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν άκουσε κανέναν και προχώρησε.

Το ενδιαφέρον πλέον είναι να δούμε ποιοι θα τον πλαισιώσουν, αλλά και το ποια δύναμη θα καταγράψει το νέο κόμμα στις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών.

Προς το παρόν πάντως, ελάχιστες είναι οι πληροφορίες γύρω από το κόμμα και όλες προέρχονται από την ενημέρωση, που αφορούσε κυρίως διαδικαστικά θέματα, που έδωσαν στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Ελενόπουλος και ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος θα είναι ένας από τους δύο εκπροσώπους του νέου κόμματος. Ο άλλος εκπρόσωπος θα είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεν παρέστη στην ενημέρωση λόγω του ότι ταλαιπωρείται από ίωση.

Τα στοιχεία που δόθηκαν επιφύλαξαν ορισμένες διαψεύσεις για δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αλλά και σημερινών. Μεταξύ αυτών όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με το όνομα και τα σύμβολα, την κατάθεση, σήμερα, στον 'Αρειο Πάγο των απαιτούμενων εγγράφων και η ημερομηνία ανακοίνωσης της ίδρυσης του νέου κόμματος. Με αφορμή αυτές τις διαψεύσεις ο κ. Ελενόπουλος τόνισε ότι η ενημέρωση από το νέο κόμμα θα είναι πάντα επίσημη και δεν θα υπάρχουν διαρροές.

Τόνισε επίσης ότι εξ αρχής η απόφαση ήταν να γίνει η ανακοίνωση ίδρυσης του κόμματος στις 3 Ιανουαρίου, ενώ για το θέμα της κατάθεσης των εγγράφων στον Άρειο Πάγο, είπε ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες, καθώς πρόκειται για διαδικαστικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

Αύριο, είπε θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός Κινήματος και όχι ενός ακόμα κόμματος. Και σε επίρρωση αυτού τόνισε ότι η ιδρυτική διακήρυξη, το κείμενο των πολιτικών θέσεων και το καταστατικό, θα τεθούν αμέσως σε διαβούλευση, Αυτό βέβαια, θα γίνει μετά τις εκλογές και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, από τις 26 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, αμέσως μετά την ανακοίνωση της διακήρυξης, την οποία θα παρουσιάσει αύριο ο κ. Παπανδρέου, θα ξεκινήσει μια διαδικασία υπογραφής της από πολίτες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις του νέου κόμματος, ή στα γραφεία των ομάδων αυτοοργάνωσης (όπου υπάρχουν) και οι οποίες, όπως αναφέρθηκε έχουν ήδη κάνει την παρουσία τους σε όλους τους νομούς της χώρας. Στο ζήτημα αυτό θα επιστρατευτούν και τα ηλεκτρονικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συγκεντρωθούν υπογραφές και διαδικτυακά.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε απρόσμενα μεγάλο ενδιαφέρον στην υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος.

Ολόκληρη η δήλωση Παπανδρέου

"Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού  και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Παπανδρέου, Κίνημα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στα πόδια του Γιώργου Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ

Λαλιώτης καλεί Γιώργο: Ολέθριο λάθος κάθε απόφαση που οδηγεί σε διάσπαση

SHARE:

24Media Network