Η κυβέρνηση ξέχασε τους “γκέι εξωγήινους στον Υμηττό”

Η κυβέρνηση ξέχασε τους “γκέι εξωγήινους στον Υμηττό”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Αρχείο) eurokinissi

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συσταθεί επιτροπή για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ακούγεται αισιόδοξη, όμως δε σβήνει το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας και -κυρίως- δεν πείθει.

Την Τετάρτη 17/3 έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συσταθεί επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Στόχος της Επιτροπής η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική για την εκπόνηση και υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια θετική είδηση, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. ως προς τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται και για μια είδηση που γεννά ερωτήματα σχετικά με το αν θα τολμήσει η Νέα Δημοκρατία να απομακρυνθεί από τις συντηρητικές θέσεις της και πράγματι θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ήταν μόλις πριν τρία χρόνια, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η διάταξη που δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού φύλου από τα 15 έτη είναι επικίνδυνη, διηγήθηκε στη Βουλή μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ένας νεαρός συναντήθηκε με ένα γιατρό και του ζήτησε να τον βοηθήσει να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό φύλου, επειδή είχε ανέβει στον Υμηττό και συνάντησε έναν εξωγήινο, ο οποίος του το ζήτησε.

“(Ο γιατρός) μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Και μου λέτε εσείς ότι είναι προοδευτικό να αδιαφορείτε για την πιθανότητα ενός παιδιού 18 χρονών να πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υπάρχει μια ιατρική δικλείδα ασφαλείας. Και με το νομοσχέδιό σας, αυτός ο άνθρωπος, ναι, μπορεί να προβεί σε αλλαγή φύλου και να το βρει μπροστά του αυτό το πρόβλημα για μια ζωή”, είχε αναφέρει στις 10/10/2017.

Τρία χρόνια αργότερα και με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης δηλώνει σε συνέντευξή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γκέι φίλους και συνεργάτες. “Ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου κι εγώ τη δική του”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει γκέι φίλους, ωστόσο, οι γκέι φίλοι του στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να τελέσουν πολιτικό γάμο, ένα δικαίωμα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Όμως, για ποια ισότητα μιλάμε; Ποιες ήταν οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, με στόχο να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα προς τους πολίτες αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους; Η κυβέρνηση έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πόσο αδιαφορεί για τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ και τα λόγια δεν αρκούν, αλλά και δεν πείθουν.

Η Ν.Δ. δεν ψήφισε ομόφωνα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αντιτάχθηκε στον πολιτικό γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+, ψήφισε “κατά” στο δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα με αναφορές σε “εξωγήινους” το 2017, καταψήφισε το νόμο επέκτασης αναδοχής παιδιού στα ομόφυλα ζευγάρια το 2018, καταψήφισε την αναθεώρηση του Άρθρου 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση στις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και το φύλο το 2019, μα παρόλα αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατρανώνει πόσο πολύ στέκεται πλάι τους.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν έχει πάρει “άριστα” στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να βάλει στην εξίσωση την τεκνοθεσία. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση, είτε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειξε στην καλύτερη των περιπτώσεων αδιαφορία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η κυβέρνηση, μέσα στους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, αδιαφορεί συστηματικά για τη διασφάλιση της ισότητας προς όλους τους πολίτες, την ώρα που έρευνες δείχνουν πως η συστηματική κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FAROS, ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα έστω και μία φορά, ενώ το 6% γίνεται αποδέκτης λεκτικής βίας από δημόσιους υπαλλήλους συχνά ή πάντα.

Την ίδια ώρα, το 27% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δέχεται διακριτική μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου του μερικές φορές, συχνά ή πάντα. Η παραπάνω πρόσφατη έρευνα αποτυπώνει το πόσο ευάλωτα και εκτεθειμένα είναι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Οι ακραίες συνθήκες φτώχειας και στέγασης είναι ιδιαίτερα υψηλές στην τρανς κοινότητα (30%) και τα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς ανθρώπων ανέρχονται στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.

Και το πρόβλημα δεν τελειώνει φυσικά εκεί. Ένα ακόμη μεγάλο “αγκάθι” αφορά τον αποκλεισμό των γκέι και μπάι ανδρών από την εθελοντική αιμοδοσία. Μια απαράδεκτη νομοθεσία που στοχοποιεί και στιγματίζει. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γενικότερα όσοι άνδρες διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ιδίου φύλου, αποκλείονται από την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από ανάλογες νομοθεσίες.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει αυστηρά αναχρονιστική και επιμένει να στιγματίζει τα άτομα αυτά, αρνούμενη να δεχτεί το “μολυσμένο” αίμα τους. Γιατροί, νοσοκομεία και υπηρεσίες παγκοσμίως ανησυχούν για τα αποθέματα αίματος εν μέσω πανδημίας. Τα lockdown αποτρέπουν τον κόσμο από την αιμοδοσία, για να καλυφθούν οι σημαντικές ανάγκες ασθενών σε αίμα, ωστόσο, στην χώρα μας το “γκέι” αίμα δε γίνεται αποδεκτό και όση ανάγκη και να έχει η κοινότητα για αίμα, η νομοθεσία αυτή δε λέει να αλλάξει. Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους; Πώς είναι δυνατόν η σεξουαλικότητα ενός υγιούς ανθρώπου να αποτελεί κριτήριο για την αιμοδοσία;

Αξίζει να αναφερθούν τα παρακάτω στοιχεία, σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως είναι λογικό, η θέση της χώρας μας είναι πολύ χαμηλά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ILGA- Europe (International Lesbian & Gay Association).

Η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 ευρωπαϊκές χώρες κατέχει την 18η θέση ως προς το σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων με ποσοστό 47,9%, ενώ στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Μάλτα με 89,10% και ακολουθούν το Βέλγιο με 73,24%, το Λουξεμβούργο με 72,95%, η Δανία με 67,86% και η Νορβηγία με 67,77%. Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες όπως η Μάλτα, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, ή και η Ισπανία -που εδώ και χρόνια έχει νομοθετήσει την επέκταση του γάμου για όλους-, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πως θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλα βήματα από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει πίστη και ελπίδα για ένα μέλλον συμπερίληψης και σεβασμού προς όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η κυβέρνηση οφείλει -έστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου- να μην μείνει ξανά στα λόγια, αλλά να προχωρήσει σε πράξεις, διαφορετικά θα αποδείξει πως όσοι την κατηγορούν για pinkwashing και εργαλειοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ τελικά έχουν δίκιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα