Ο Κασσελάκης έβαλε αυτογκόλ στο τέρμα της διαφάνειας

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Πρωτόγνωρες συνθήκες για την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την εισαγγελική έρευνα για τις αλλοδαπές εταιρίες του Στέφανου Κασσελάκη.

Μια πρωτόγνωρη συνθήκη βιώνει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρος του βρίσκεται σε καθεστώς εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τις αλλοδαπές εταιρίες που διαθέτει, η οποία προέκυψε μετά από αλλεπάλληλες παραδοχές του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη!

Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να «βάζει αυτογκόλ», σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικρίνεται (τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης) για τα ζητήματα του κράτους δικαίου και ως εκ τούτου σχετιζόμενα με την διαφάνεια.

Η έρευνα

Την έρευνα διέταξε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αντικείμενο το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμπίπτει στις διατάξεις σχετικά με το Πόθεν Έσχες. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Πόθεν Έσχες, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.

Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχει ενισχυθεί μάλιστα αποφασιστικά το 2016 με ρυθμίσεις που εισήχθησαν από τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες μάλιστα ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε εισηγηθεί στην Βουλή.

Η αφορμή…

Αφορμή για την ανάδειξη του ζητήματος υπήρξε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του NEWS 24/7. Σε αυτό επισημαίνονταν πως ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε σύναψη δανείου με την εταιρία που διαχειρίζεται τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικός εταίρος της Osios LLC. Εταιρία η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ. Η διεύθυνσή της – όπως αναφέρεται στην σύμβαση – είναι  88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται «Corporate Seal, 2017, DELAWARE».

…και η συνέχεια

Απαντώντας στο δημοσίευμα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε παραδεχθεί πως είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας. Υπερθεμάτισε μάλιστα αναφέροντας πως διαθέτει και άλλες εταιρίες στο εξωτερικό δίχως να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε ανάρτησή του «εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρίες που έχω στο εξωτερικό».

Σε μεταγενέστερο χρόνο, μιλώντας σε εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στις 2 Μαρτίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει επιχειρήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Έχω μερικά μερίσματα χωρίς εγώ να είμαι στην διοίκηση, θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας. Αλλά δεν έχω κάποιο διοικητικό ρόλο ή κάτι το οποίο κάνω στο πλάι». Όταν ρωτήθηκε για το τι είδους επιχειρήσεις διαθέτει, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «δεν είναι ανάγκη τώρα να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω».

Αντίδραση

Αντιδρώντας στην είδηση για την εισαγγελική έρευνα, ο Στέφανος Κασσελάκης με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στα social media ανέφερε: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Αυτό παρά το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα δεν φαίνεται να σχετίζεται με ζητήματα φορολογίας. Αλλά με το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του προέδρου ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και την ιδιοκτησία αλλοδαπής εταιρίας.

Αυτογκόλ

Είναι άξιο παρατήρησης, πολιτικά, πως για πρώτη φορά το ζήτημα των εταιριών του Στέφανου Κασσελάκη απασχόλησε την επικαιρότητα τον Δεκέμβριο του 2023. Όταν με διαρροές από το περιβάλλον του έγινε γνωστό ότι δανειοδότησε με 230.000 ευρώ τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρισμό που επιβεβαίωσε ο ίδιος στη συνέχεια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του STAR στις 11 Ιανουαρίου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν τότε προξενήσει αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές από αυτές, άλλωστε, εκφράστηκαν και στα όργανα του κόμματος, όπως και στο πρόσφατο συνέδριό του.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι τη Δευτέρα ο ισχυρισμός του περί δανεισμού του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύσθηκε από τον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο. Με την Κουμουνδούρου να… διαψεύδει τη διάσκεψη κοινοποιώντας μάλιστα στοιχεία σχετικά με τον δανεισμό της εταιρίας διαχείρισης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ από την εταιρία του Στέφανου Κασσελάκη, Osios LLC.

Όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα αναμένεται να έχουν εξέλιξη το επόμενο διάστημα. Τόσο σε νομικό επίπεδο, αφού πλέον αναμένεται το αποτέλεσμα της εισαγγελικής, όσο και σε πολιτικό. Μια και το ζήτημα αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Με ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται και το τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για το εσωτερικό του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα