Ο Κασσελάκης “κάνει τον σταυρό του” για τις ψήφους του Βελόπουλου

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Η υιοθέτηση ρητορικής που συναντά κανείς στα κόμματα δεξιά της ΝΔ, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει «με ανοιχτό το στόμα» στελέχη στην Κουμουνδούρου.

Εκτεθειμένος για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ από την (σχεδιασμένη όπως ο ίδιος δηλώνει) καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη να απευθυνθεί στην πορεία προς της ευρω-εκλογές στους ψηφοφόρους που βρίσκονται μεταξύ ΝΔ και Βελόπουλου με όρους …«Πατρίδας-Θρησκείας-Οικογένειας». Δηλαδή με στοιχεία, ρητορική και κυρίως περιεχόμενο που έως σήμερα συνθέτουν τις προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Δείγματα

Ήδη, οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη είχαν διαφανεί από την έως τώρα δραστηριότητα και τα μηνύματα που εξέπεμπε. Όπως για παράδειγμα την διαρροή περί του «λαδιού σε σχήμα σταυρού» στην βάφτισή του, που θύμισε τον …Γιώργο Καρατζαφέρη σε παλιότερες προεκλογικές περιόδους όταν διέρρεε βίντεο με το ένα λευκό περιστέρι (προφανώς του …Αγίου Πνεύματος) να επικάθεται στο κεφάλι του. Στην ίδια λογική κινείται και η προβολή του «παρελαύνοντος προέδρου» μετά από 15νθήμερη θητεία στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Θήβας.

Η τακτική, όμως, αυτή φαίνεται πώς άγγιξε όχι μόνον το πεδίο της προσωπικής προβολής του προέδρου, αλλά και κομβικά ζητήματα των θέσεων για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, λοιπόν, το ΝΑΤΟ αποκλήθηκε «Ιερά Συμμαχία» ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν ακριβές αντίγραφο αυτής που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Αυτά δίχως να συνυπολογίσει κανείς δηλώσεις που κατά καιρούς εκφράζουν στελέχη προσκείμενα στο προεδρικό περιβάλλον για ζητήματα όπως ανάγκη εισβολής της αστυνομίας στα πανεπιστήμια όταν γίνονται καταλήψεις. Θέσεις που επίσης περιλαμβάνονται στην ρητορική προσέγγισης δεξιού ακροατηρίου.

Παραδοχή Κασσελάκη

Το ότι όλα αυτά αποτελούν σχεδιασμό του «προεδρικού επιτελείου» παραδέχθηκε ευθέως άλλωστε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ». Όπως και ότι «η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ». Μίλησε για κάποιους που είναι «απέναντι, αυτοί που πάντα φωνάζουν. Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια».

Στο ίδιο μήνυμα πάντως φρόντισε να είναι … ακραία πολυσυλλεκτικός καταλογίζοντας «χουντικά συνθήματα» στον υποψήφιο με την ΝΔ, Γιώργο Αυτιά και μιλώντας για τον «διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους». Ακολουθώντας δηλαδή την πάγια τακτική της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ενσωματώσει …τα πάντα στο πολιτικό της αφήγημα (και όπως φαίνεται από τις ταυτόχρονες υποψηφιότητες Σ.Μπεκατώρου και Δ.Παπανώτα όχι μόνον στο αφήγημα αλλά και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ).

Χειροκροτήματα από τον Άδωνι

Η τακτική αυτή του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε …ανεκμετάλλευτη από τη Νέα Δημοκρατία. Με τον αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη να μιλά για «ιδεολογική νίκη» της Ν.Δ σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον «ενστερνίζεται όλες τις ιδέες για τις οποίες πολεμούσα ως φοιτητής και για τις οποίες κάποτε οι αριστεροί με κυνηγούσαν».

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως «όσον αφορά τη στάση του αρχηγού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπέρ της εκκλησίας και της θρησκείας, είναι πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Γενικά η στάση του υπέρ του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ και κατά του Ιράν, υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας και υπέρ της χριστιανικής θρησκείας και κατά τις αθεΐας, θέσεις παραδοσιακά αντίθετες από τον χώρο που εκπροσωπεί, είναι πολύ θετικές. Αποτελούν νίκη των ιδεών που πίστευα από μικρή ηλικία και για την Ελλάδα είναι μόνο καλό».

Εσωτερικό πρόβλημα

Η εικόνα, πάντως, αυτή φαίνεται να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου κορυφαία στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία να υποστηρίξουν στους ψηφοφόρους όχι μόνον την ουσία αλλά και την αισθητική των όσων πράττει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο αδιέξοδο αυτό φαίνεται να περιέρχονται ακόμη και τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του τομεάρχη Διαφάνειας Παύλου Πολάκη που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν τον καθορίζει η γνώμη μου, όπως δεν τον καθορίζει ούτε η γνώμη του ίδιου του προέδρου, του σημερινού ή και κάθε προηγούμενου. Όλοι μας ανεξαιρέτως δεσμευόμαστε από το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων. Σύμφωνα με το καταστατικό μας, άλλωστε, o ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, με καταβολές που πηγάζουν από τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου και το ΕΑΜ». Προσθέτοντας με νόημα πως «για να είμαστε καθαροί, άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα