Άρχισαν τα παρατράγουδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Οργή για τη δήλωση Παπανώτα

Διαβάζεται σε 4'
Δημήτρης Παπανώτας
Δημήτρης Παπανώτας PAPADAKIS PRESS

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα, στις οποίες έκανε λόγο για “υστερία” των γυναικών που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Τι απαντά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του στις επικείμενες Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπανώτας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο σε εσωκομματικό, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά, στις οποίες αναφέρθηκε προσωπικά στη Νόνη Δούνια και την άτυπη κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους.

“Η κυρία Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, το να συγχέουνε τα δικαιώματα των γυναικών σε οτιδήποτε μιλάμε. Αυτό είναι μια υστερία. Κόψτε αυτή την υστερία γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση” είχε δηλώσει  χαρακτηριστικά προ ημερών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα:

 

Η εν λόγω δήλωση ξεσήκωσε δικαίως σφοδρότατες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηθοποιό Άννα Ελεφάντη, που έχει υπάρξει και υποψήφια βουλευτής με το κόμμα, να τοποθετείται ενάντια στις δηλώσεις του κ. Παπανώτα, χαρακτηρίζοντας τις “απαράδεκτες και σεξιστικές”.

“Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει.

Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους. Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι “αυτές οι απόψεις βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό“.

“Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ‘εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ’.

Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι ‘πρόβλημά ΤΗΣ’. Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας.
Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι”, έγραψε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.

Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ

Τον σάλο που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του για τη κακοποίηση των γυναικών ο Δημήτρης Παπανώτας, σχολίασαν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη . ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της», ανέφεραν.

Η απάντηση Παπανώτα με αναφορές σε “κοπτοραπτική”

Μετά τις αντιδράσεις, ο Δημήτρης Παπανώτας έσπευσε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, κάνοντας λόγο για “κοπτοραπτική” στις δηλώσεις του, χωρίς ωστόσο να απολογηθεί γι’ αυτές.

“Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την ‘κοπτοραπτική’ της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά “, έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπανώτας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα