Ο καθοριστικός ρόλος του Προκόπη

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.τ.Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝ (αρχείου)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.τ.Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝ (αρχείου) EUROKINISSI

Τι επιβεβαιώνει με τη συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο Φρανσουά Ολάντ, που την Πέμπτη θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλου στην παραμονή της χώρας στο ευρώ περιγράφει με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" και στον Αλέξη Παπαχελά ο Φρανσουά Ολάντ, που την ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του τονίζει ότι η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ το καλοκαίρι του 2015, επισημαίνει ότι το Grexit δεν ήταν μπλόφα, πλέκει το εγκώμιο της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και έχει πολύ θετικά λόγια για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις του Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Παπαχελά για το παρασκήνιο της κρίσιμης νύχτας μετά το δημοψήφισμα:

Ερώτηση: Θέλω να μου περιγράψετε αυτό το δραματικό τηλεφώνημα που είχατε με τον κ. Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Απάντηση: Ναι, ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα. Εκείνη την νύχτα τον συνεχάρην για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του το εξής: "Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση.

Ερώτηση: Το βράδυ του δημοψηφίσματος είχατε δραματικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συζητήσατε και σε ποια φόρμουλα καταλήξατε για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με τον Τσίπρα;

Απάντηση: Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε. Παρ’ όλο που δεν έχει την ίδια  πολιτική κατεύθυνση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να βεβαιώσει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, την καλή πίστη του πρωθυπουργού. Καλή πίστη που πράγματι υπήρξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
SHARE:

24Media Network