Ο Κατρούγκαλος νιώθει καλά γιατί το ασφαλιστικό δεν ήρθε μεταφρασμένο

Ο Κατρούγκαλος νιώθει καλά γιατί το ασφαλιστικό δεν ήρθε μεταφρασμένο
ΑΘΗΝΑ-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τον υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυβερνητική πρόταση, η οποία τόνισε ότι έχει γραφτεί εδώ και δεν έχει έλθει μεταφρασμένη από το εξωτερικό. Μήνυμα Παυλόπουλου στους εταίρους

“Έφερα το ‘σώμα του εγκλήματος’. Αισθάνομαι καλά που σας τη δίνω, γιατί είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, για το οποίο νωρίτερα είχε ενημερώσει και τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ.Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό εθνικό ζήτημα και ζήτησε “συστράτευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η σκληρή διαπραγμάτευση που ξεκινά από αύριο θα αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία, να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις.”

Μήνυμα στους εταίρους έστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη και πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανταποδοτικότητα στην οποία στηρίζεται και το ασφαλιστικό σύστημα.

“Δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις που δίνονται να είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εταίρους γιατί αφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό”, δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος.

«Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις»

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις σημειώνοντας: “Το έχουμε προ πολλού πει. Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Και προσπαθούμε να μην γίνουν μειώσεις και στις επικουρικές». Ο υπουργός εργασίας είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι «έξι χρόνια στην κρίση, και μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις των κυβερνήσεων πριν από μας, οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι θα έρθουν καινούργιες μειώσεις, πως θα εξανεμιστεί η σύνταξη τους, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Όταν όμως λείπει η ελπίδα, καταργείται το νόημα, η ουσία του ασφαλιστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι “ο στόχος δεν είναι να γίνει μία 12η περικοπή στις συντάξεις αλλά να συγκρατηθεί η ασφαλιστική δαπάνη”.

Άλλωστε, μετά την παρουσίαση του σχεδίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζουν ότι είναι τρεις οι βασικοί σκοποί της μεταρρύθμισης: Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να είναι ορθολογικό, δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο, η χρησιμοποίηση της μεταρρύθμισης ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις, καθώς και η αναπροσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ώστε να συρρικνωθούν τα ελλείμματα.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να πάρουν σύνταξη όλοι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, να υπάρχει ένας κοινωνικά έντονα αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, μια που τα ποσοστά αναπλήρωσης χάρη στην εθνική σύνταξη θα είναι πολύ υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους από ό,τι για τους άλλους, και κυρίως να υπάρχει ελπίδα. Γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία της χώρας, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και αυτή η εθνική σύνταξη». Για το ζήτημα αυτό, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, επισημαίνουν ότι η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη, καθώς σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών, με τρόπο που να εξασφαλίζει αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από άλλους βουλευτές, καθώς αποτελεί εθνική προσπάθεια – ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι τους ζήτησε να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό με εθνικούς όρους και τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους τους, ώστε να παρακολουθούν κάθε φάση της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα