Ο Κουτσούμπας, το σωματείο της Amazon και η αριστερή ομογένεια

Διαβάζεται σε 5'
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη. Συνάντηση με το σωματείο της Amazon. EUROKINISSI

Πώς “έσπασε στερεότυπα” η πρώτη περιοδεία γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στην “καρδιά του καπιταλισμού”. Οι ομιλίες και συναντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα σε Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ και Τορόντο

H εξαήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ -που ολοκληρώθηκε το Σάββατο- αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός αφού είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΚΚΕ περιοδεύει στην «καρδιά του καπιταλισμού». Παράλληλα όμως – σε πολιτικό επίπεδο- φαίνεται πως κατάφερε να αναδείξει στη ειδησεογραφία μια διαφορετική εικόνα της ομογένειας αλλά και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συνήθης εικόνα των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων που περιοδεύουν στις ΗΠΑ απαρτίζεται κατά βάση από επαφές με εκπροσώπους της Εκκλησίας, οργανώσεις της Ομογένειας αλλά και αμερικανούς γερουσιαστές ή εκπροσώπους διαφόρων «λόμπι». Κάποια από αυτά τα στοιχεία υπήρξαν και στην επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ αφού συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (θέτοντας μάλιστα το θέμα του να μην εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος ιδίως από ακροδεξιά κόμματα)  όπως και με ομογενειακούς φορείς.

Στερεότυπα

Παράλληλα όμως η επίσκεψη αυτή «έσπασε» πιθανά στερεότυπα, αναδεικνύοντας μια άλλη εικόνα για τους ομογενείς. «Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ΚΚΕ έχει Οργανώσεις και Λέσχες Φίλων πρακτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην Νέα Υόρκη σε εκδήλωση που διοργάνωση η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ, που υφίσταται και λειτουργεί στην «Μητρόπολη του Καπιταλισμού».

Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ φρόντισε να τηρήσει… αποστάσεις τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη που πρόσφατα βρέθηκαν στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού ήταν σαφές πως εκεί «στόχευε» η αναφορά του σύμφωνα με την οποία «όταν ερχόμαστε εμείς στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ξέρετε ότι δεν ερχόμαστε για να συναντήσουμε ούτε τα διάφορα λόμπι, ούτε ενώσεις μεγαλο-καπιταλιστών, τους λεγόμενους “επενδυτές”. Ερχόμαστε να συναντήσουμε τους φορείς της διασποράς, εργατικούς συλλόγους, μετανάστες εργάτες και τους απογόνους τους. Αλλά και νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες, που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της τελευταίας μεγάλης κρίσης και συνεχίζουν να φεύγουν ακόμα».

Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέδειξε τον ρόλο της ομογένειας στις εργατικές διεκδικήσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών θυμίζοντας πως «οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος αυτής της χώρας, με συμμετοχή σε μαχητικές απεργίες, εκεί που έβγαινε ο “βασιλιάς άνθρακας” και έχουν δώσει ηρωικές μορφές της ταξικής πάλης που έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, όπως ο Λούης Τίκας από την Κρήτη».

Κατά την παραμονή του σε ΗΠΑ και Καναδά ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Μόντρεαλ όπου συναντήθηκε με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, το ΔΣ του Εργατικού Συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ ενώ μίλησε σε συγκέντρωση της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Στο Τορόντο είχε συνάντηση με την Λίζ Ρόουλει γ.γ του ΚΚΕ Καναδά ενώ επίσης μίλησε σε συγκεντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην πόλη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας περιόδευσε επίσης σε μαγαζιά της ομογένειας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και όπως προαναφέραμε μίλησε και σε εκδήλωση.

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη EUROKINISSI

Σε Κολούμπια και Amazon

Ξεχωριστή σημασία όμως είχαν οι επισκέψεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ σε δύο «σημεία» ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων στης Ηνωμένες Πολιτείες: Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αλλά και το σωματείο των εργαζομένων της πολυεθνικής Amazon.

Στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που μαζί με δεκάδες άλλα βρίσκεται σε κατάληψη αντιτιθέμενο στην γενοκτονία των Παλαιστινίων ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε την Παρασκευή. Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα, σήμερα, γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις».

Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στην έδρα του σωματείου της Amazon με τον πρόεδρό του Κρίς Σμόλς και με μέλη της διοίκησης του. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένου σωματείο έχει γίνει παγκόσμια γνωστό λόγω των αντιστάσεων του στην προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρίας να καταστείλει την δραστηριότητά του και τις διεκδικήσεις του για μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα. Στην συνομιλία που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Κρίς Σμόλς επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνετε εδώ, και εσύ προσωπικά αλλά και η δράση όλων. Εμείς μελετάμε και την πείρα σας στην Ελλάδα γιατί είναι κοινά τα προβλήματα κι έχουμε κι εμείς αντίστοιχη πείρα». Ο πρόεδρος του σωματείου της Amazon εξέφρασε την εκτίμησή του στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ σημειώνοντας την ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην Νέα Υόρκη αναφέρθηκε άλλωστε στις κοινωνικές διεκδικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν οργανώσει τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 ετών! Στην Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλες τις χώρες, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στη Βιομηχανία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση». Πρόσθεσε πως «το ίδιο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και εδώ στις ΗΠΑ, με μεγάλες απεργίες στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις μεταφορές, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε πολυεθνικές εταιρείες. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ελπιδοφόρα βήματα που γίνονται για την επιστροφή των εργαζομένων στα συνδικάτα, με τη δημιουργία και νέων, όπως στην ΑΜΑΖΟΝ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα