Σλοβακία: Συγγραφέας ο δράστης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό – Τα πρώτα λόγια του

Διαβάζεται σε 3'
Σλοβακία επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο
Radovan Stoklasa/TASR via AP

Ένας 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας φέρεται να είναι ο δράστης των πυροβολισμών κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Όσα δήλωσε ο γιός του.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5), μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης στη Χάντλοβα έξω από την Μπρατισλάβα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο πρωθυπουργός φέρει τρία τραύματα από πυροβολισμούς: δύο στο χέρι του και ένα στην κοιλιά του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η Telegraph, ο φέρομενος δράστης της επίθεσης είναι ο Juraj Cintuala, ένας 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας.

Φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησε στους πυροβολισμούς.

Η Telegraph μεταδίδει πως ο δράστης φώναξε στον πρωθυπουργό «Robo, έλα εδώ», για να του σφίξει το χέρι, και στη συνέχεια τον πυροβόλησε εξ επαφής.

Αυτή τη στιγμή τελεί υπό κράτηση και η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος έχει αναλάβει την υπόθεση. Στα πρώτα λόγια του, από δήλωσε ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Το τοπικό μέσο Aktuality.sk επικοινώνησε με τον γιο του ύποπτου δράστη, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από το περιστατικό, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα το όπλο.

«Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το τι σκόπευε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, γιατί συνέβη αυτό», είπε. Ερωτηθείς αν μισούσε τον πρόεδρο της Smer, απάντησε: «Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι’ αυτό».

Ο άνδρας αρνήθηκε ότι ο πατέρας του είχε αναφερθεί ανοιχτά σε επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Αρνήθηκε, επίσης, ότι ο 71χρονος άνδρας είχε κάποια ψυχιατρική ασθένεια.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά υψηλόβαθμου πολιτικού στη σύγχρονη ιστορία της Σλοβακίας, η οποία αποσπάστηκε από την Τσεχική Δημοκρατία την 1η Ιανουαρίου 1993.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με απειλές θανάτου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την πανδημία του κορονοϊού.

Ο γενικός εισαγγελέας Maroš Žilinka υποσχέθηκε ότι οι διωκτικές αρχές θα είναι αδιάλλακτες στην τιμωρία του δράστη.
«Είναι το αποκορύφωμα εκείνων των συναισθημάτων που καλλιεργούνται στην κοινωνία. Είναι μια εκδήλωση μίσους, μια εκδήλωση επίθεσης όχι μόνο εναντίον ενός προσώπου, αλλά και ως επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, καθώς και ως επίθεση εναντίον της ίδιας της ουσίας της κρατικής υπόστασης», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολιτικοί από το κόμμα του Φίτσο Κατεύθυνση – Σλοβάκικη Σοσιαλδημοκρατία (Smer), κατηγόρησαν τους προοδευτικούς δημοσιογράφους ότι υποδαύλισαν το μίσος κατά του πρωθυπουργού  και των λαϊκιστικών πολιτικών του πριν από τους πυροβολισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα